Rezistă sau nu? Ce se întâmplă, de fapt, dacă ții ciorba în congelator
De multe ori s-a întâmplat să gătiți prea mult și la final să aruncați mare parte din mâncare, asta pentru că nu ați consumat-o în timp util și s-a stricat? Ei bine, cu această situație ne-am confruntat toți. Uneori exagerăm cu volumul de mâncare pe care îl pregătim, mai ales de sărbători, iar apoi aruncăm o parte importantă. Pentru a elimina risipa putem congela mâncarea. Contrar opiniei generale, multe feluri de mâncare pot fi congelate, chiar și ciorba. Însă, pentru ca preparatele să aibă același gust delicios trebuie să fie congelate și decongelate corespunzător.
Există multe concepții greșite despre ceea ce putem și ce nu putem congela și pentru cât timp. Așa că pentru a elimina orice urmă de îndoială am întocmit un ghid pentru a îngheța alimentele în siguranță și cu succes. Deși congelarea alimentelor vă permite să le păstrați mult mai mult timp, este de la sine înțeles că alimentele congelate nu durează o veșnicie. De exemplu, carnea trebuie folosită în termen de trei luni, iar pâinea rezistă doar între trei și șase luni în congelator.
(CITEȘTE ȘI: SCANDALOS! CE A GĂSIT O CLIENTĂ, ÎNTR-O PIZZA COMANDATĂ ÎNTR-UN RESTAURANT DIN CLUJ-NAPOCA)
Punem ciorba la congelator?
Așa cum spuneam, congelarea alimentelor poate să fie una dintre cele mai bune metode de eliminare a risipei alimentare. Mulți sunt cei care pun la congelator carnea sau legumele, însă puțin sunt cei care știu că și alimentele gătit se pot păstra foarte bine în congelator.
De exemplu, în cazul ciorbei putem spune clar că aceasta rezistă cât se poate de bine în congelator, iar atunci când o să o dezghețați va avea același gust ca în ziua în care ați gătit-o. Însă, trebuie ținut cont că ciorba rezită la congelator doar trei luni. După ce acest termen este depășit aceasta nu se va strica neapărat, dar cu trecerea timpului gustul se va deteriora și își va pierde din savoare.
Nu doar ciorba se păstrează bine la congelator, acest lucru este valabil pentru mai multe produse. Iată mai jos cât ar trebui lăsate în congelator pricipalele produse.
- pește – 6 luni
- legume – 12 luni
- carne de vită – 3 luni
- carne de miel – 2 luni
- carne de porc – 3 luni
- pui/ curcan/ rață – 3 luni
- fructe – 6 luni
- suc de fructe – 12 luni
- ciorbă – 3 luni
- supă – 6 luni
- pâine – 3 luni
- prăjituri – 3 luni
- unt – 12 luni
- sosuri – 3 luni
Reguli de decongelare
Dacă am aflat cât putem păstra produsele în congelator, trebui să știm și cum să le decongelăm. Pentru ca procesul să fie unul sigur și preparatele să își păstreze savoarea trebuie urmate câteva reguli simple. Urmați acești pași pentru a vă decongela eficient alimentele.
- Nu recongelați alimentele gătite după ce au fost decongelate. Alimentele crude decongelate pot fi congelate încă o dată, numai dacă au fost gătite după decongelare și înainte de a fi recongelate.
- Nu lăsați niciodată alimentele să se dezghețe într-un loc cald (dezghețarea în frigider la 5 C este cel mai sigur mod de a face acest lucru), acoperiți-le și asigurați-vă că sunt complet dezghețate înainte de a le găti – gătiți alimentele imediat după dezghețare. FSA recomandă să gătiți alimentele decongelate în termen de 24 de ore de la decongelare.
- Planificați din timp mesele și timpii de decongelare pentru a vă asigura că alimentele sunt decongelate corespunzător înainte de a fi gătite.
- Pentru a decongela carnea, așezați-o pe o tavă sau o farfurie și puneți-o întotdeauna în partea de jos a frigiderului. Bucățile mici ar trebui să se dezghețe în aproximativ șase ore, dar pentru bucățile mari procesul poate dura până la 48 de ore.
- Pentru a decongela în cuptorul cu microunde, folosiți setarea de decongelare: acest lucru va asigura că partea exterioară a alimentelor nu se gătește în timpul decongelării.
- La intervale de timp, rupeți sau amestecați alimentele pe măsură ce acestea se decongelează. Asigurați-vă că gătiți imediat alimentele.