Rezidențiat 2019. Calendarul complet și modificările pentru concursul de rezidențiat

Publicat: 05/11/2019 | 10:12
Tinerii absolventi de medicina vor da examenul deRezidentiat 2019 in luna decembrie

Metodologia și calendarul pentru rezidențiat 2019 au fost făcute publice de Ministerul Sănătății. Legea de organizare a concursului de rezidențiat a fost aprobată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a amânat data examenului de Rezidențiat. În 2019, viitorii medici susțin concursul pe data de 8 decembrie, în loc de 17 noiembrie. Iată planificarea completă și calendar Rezidențiat 2019:

Rezidențiat 2019 calendar

  • 28 octombrie -11 noiembrie 2019- Înscrierea candidaților:
  • 14 noiembrie 2019- Transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu
  • 25 noiembrie 2019- Centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu
  • 27 noiembrie 2019- Afișarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: ;
  • 29 noiembrie 2019 -Sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu;
  • 05 decembrie 2019- Afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: ;
  • 8 decembrie 2019 : Desfășurarea examenului de rezidențiat
  • 17,18,19 decembrie 2019 – Alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut;
  • 6-14 ianuarie 2020- Semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare;
  • 14-16 ianuarie 2020 – Repartiția pe clinici de pregătire

Concursul se va desfășura tot după aceleași reguli că anul trecut. În esența, va fi sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, iar examenul de rezidențiat va dură 4 ore. Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Citește și: TOPUL SPITALELOR DIN ROMÂNIA ÎN CARE SE DĂ MITĂ!

Locuri rezidențiat 2019

Potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației, numărul locurilor scoase la concurs pentru rezidențiat 2018 este de 5.730. Anul acesta, numărul a scăzut până la 4.710, cu 18% mai mic, fără nicio justificare. Potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației, numărul locurilor scoase la concurs pentru rezidențiat, anul trecut, este de 5.730. Anul acesta, numărul a scăzut până la 4.710, cu 18% mai mic, fără nicio justificare.

Modificări examen rezidențiat 2019

Potrivit ministrului Sorina Pintea, a apărut o nouă prevedere care reglementează speța numărului de locuri, raportat la numărul absolvenților, astfel încât, acestea să fie egale.

„A apărut o nouă prevedere, legată de numărul de locuri, astfel încât acestea să fie egale cu numărul absolvenților. Noi am aprobat printr-o Hotărâre de Guvern o cifră de școlarizare de 4.710 (locuri, n.red.). Practic, aceste discuții legate de cifra absolvenților, a pornit de la faptul că s-a speculat în spațiul public că locurile scoase la rezidențiat pe medicină generală sunt mai mici decât numărul absolvenților (…) Avem în România 3.401 absolvenți de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidențiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include și zona de medicină dentară și farmacie”, a mai spus Pintea.

Pentru 2019, noua lege prevede, prin derogare, faptul că Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.

De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Taxă rezidențiat 2019

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin care stabilește exact cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 8 decembrie 2019. Acesta va intră în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de Ordin, care este pus în dezbatere publică până în 18 la REZIDENȚIAT 2019, sesiunea din 8 decembrie, cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel că anul trecut.