Revoltător! Două grote din Bihor au fost transformate în gropi de gunoi. FOTO

Publicat: 14/05/2021 | 22:49
Grotele au fost descoperite de un grup de activiști de mediu ( foto captură video ProTV )

O localitate din Bihor, cunoscută pentru frumusețile ei naturale, se confruntă cu o situație bizară. În comuna Bulz, două grote, care au fost, pe vremuri, folosite de cei care exploatau bauxită, au fost transformate în adevarate gropi de gunoi.

Grotele au fost descoperite de un grup de activiști de mediu. Aceștia au apelat imediat la ajutorul autoritățile locale. Primarii din spun că au curățat intrările în grote în urma cu un an, dar în zadar. Problema nu a dispărut.

Citește și: Profesoară din Bihor, gafă într-o ședință online cu secretarul de stat din Ministerul Educaţiei. A uitat camera pornită și toată lumea a văzut ce a făcut!

„În primăvara anului acesta, iar au mai adus, unii cetățeni, diferite canapele, saci cu flacoane. O să luam masuri. Într-adevăr, în această grotă, în această galerie, foarte greu se intre un om simplu, pentru că de sus, din tavan, pot cădea pietre și stânci, care pot accidenta oamenii. O să încercăm să închidem, cumva, macar cu blocuri mari de stanca”, a declarat Augustin Sărăcuț primarul comunei Bulz, la ProTV.

Autoritățile locale, amendate

Comisarii de mediu au intervenit și ei, amendând autoritățile cu 15.000 de lei. Aceasta este o sumă va fi plătită din bugetul, și așa limitat, al comunei. Culmea este că, pâna și edilii locali, recunosc că de vină sunt chiar locuitorii comunei.

„Pâna la urmă, amenda o plătește comunitatea, dar nu toată comunitatea are vina pentru ce s-a întâmplat aici. Dar, să ne înțelegem: n-a venit nimeni din București sau din Oradea sau din altă parte, să arunce aici. Tot cetățeni ai comunei Bulz au făcut asta”, spune Gheorghe Cucuian, viceprimar Bulz, la același post TV.

La primărie există un contract semnat de primărie cu o firmă de salubritate, pentru care fiecare localnic poate scapă de gunoaiele din casă în schimbul a doar șase lei și cinci zeci de bani. Și, totuși, unii se chinuie să le ducă în munte, să le arunce.

Grotele urmează să fie ecologizate cu o firmă specializată, pentru a se evita accidentele. Apoi vor fi puse opreliști – din piatră sau metal – împotrivă celor care au astfel de obiceiuri.

Nu rata: Situație halucinantă în Bihor. O femeie de 76 de ani a „înviat”, după ce a fost așezată în sicriu

Două grote din Bihor au fost transformate în gropi de gunoi ( foto captură video ProTV )