Revenirea în funcția de manager al Spitalului de Urgență Universitar București (SUUB), în locul doctorului Adriana Nica, a doctorului Cătălin Cîrstoiu, cel care se afla la conducere atunci când a avut loc tragedia de la Colectiv, stârnește revoltă în rândul părinților care și-au pierdut copiii după incendiu, din cauza infecțiilor intraspitalicești. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă declarațiile cutremurătoare a doi dintre cei greu încercați. (VEZI ȘI: Managerul Spitalului Universitar, demis din funcție printr-o decizie nocturnă a ministrului Sănătății)
Chiar în ziua comemorării a patru ani și patru luni de la moartea fiului său, Narcis Hogea a rememorat traumele trăite cât timp Alex a fost internat acolo.
„Nu știu ce să vă spun. Sunt șocat. Nu îmi vine să cred că medicul Cătălin Cîrstoiu este din nou la conducerea Spitalului Universitar. Am fost astăzi (duminică, n.r.) la cimitir pentru că s-au împlinit patru ani și patru luni de când Alex nu mai e. Cumva reintru în coșmarul de atunci, care pare că nu are nicio șansă se se termine prea curând. S-a schimbat Guvernul și tot degeaba. Nici nu avem șanse la mai bine prea curând”, a spus tatăl lui Alex, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
Mai mult decât atât, Narcis Hogea este de părere că renumirea lui Cătălin Cîrstoiu scoate la iveală, de fapt, problemele din sistem.
„Sincer, eu înțeleg, prin aducerea înapoi într-o funcție așa de importantă, că modul de gestionare a tragediei a fost un succes pentru cei care conduceau atunci! Acești oameni, care sunt direct responsabili pentru viețile pierdute ale copiilor noștri, să plătească în fața justiției pentru toate greșelile pe care le-au făcut. Este singura metodă prin care se poate scăpa de ei. Eu nu am nevoie de bani, nu am nevoie de nimic, pentru că mai am o fată și ea nu trebuie să trăiască în teroare în această țară”, a adăugat Narcis Hogea. (VEZI ȘI: Mărturie în lacrimi, la procesul Colectiv: „Când am început să mă cațăr pe grămada de oameni, cei de sub mine nu mai mișcau…”)
Deși, în mod normal, atunci când un om este în stare gravă într-un spital, reprezentanții unității medicale sunt obligați să informeze familiile despre adevărata stare de sănătate a pacientului, timp de șapte zile, perioada pe care Alexandru Hogea a petrecut-o la Spitalul Universitar, familia tânărului de 20 de ani nu ar fi știut niciun moment adevărul.
„Cât timp am stat acolo, Cătălin Cîrstoiu nu a vorbit cu mine, nu am avut nicio relație. Prima oară trebuia să am contact cu el pe 5 noiembrie 2015, a doua zi după ce au acceptat transferurile în străinătate.
Am ajuns în fața biroul dânsului împreună cu soția mea și Melania Medeleanu în calitate de voluntar să ni se dea documentele necesare pentru a completa formularul 102 să îl putem transfera în străinătate”, mai spune Narcis Hogea.
Dar promisiunea plecării în scurt timp s-a transformat într-un mare coșmar pentru familia Hogea, în ziua în care managerul Cătălin Cîrstoiu trebuia să semneze o hârtie care garanta salvarea unei vieți.
„Promisiunea era că la prânz, tot pe data de 5 noiembrie, avionul va fi pe pistă și noi vom pleca. Până la urmă a venit tot (medicul) Boroș și o oră și ceva noi am ascultat cum ne moare copilul. Ne zicea că o să moară în avion și o să îl avem pe conștiință, că nu este deplasabil, dacă îl muți din pat pe o targă va muri. Până atunci totul aparent fusese bine. Vestea asta ne-a luat prin surprindere. Deși era «bine», copilul era sedat non-stop”, povestește bărbatul îndurerat.
Finalul, din păcate, a fost unul crunt.
”Din cauza bacteriilor intraspitalicești pe care le luase de la SUUB, niciun cocktail de antibiotice nu a reușit să doboare infecția. După ce Alex a murit, un medic austriac tânăr a venit, m-a luat de mâini și a început să plângă și îmi spună că îi pare rău că nu l-am adus cu o zi, două înainte. Asta i-ar fi salvat viața”, mai spune Narcis Hogea. (NU RATA: Filmări în premieră cu Piedone & patronii Colectiv, umili în boxa acuzaților)
Și Eugen Iancu, tatăl unui alt tânăr care a murit în spital, la ceva timp după tragedia de la Colectiv, a reacționat la readucerea lui Cătălin Cîrstoiu la conducerea SUUB.
„Colectiv a atras atenția, prin dimensiunea tragediei, asupra lipsurilor din sistemul medical. Ni s-a confirmat atunci (2015), ceea ce mulți dintre noi bănuiam și anume faptul că spitalele noastre sunt pline de bacterii, dar și lipsurile de materiale sanitare și aparatură, cât și lipsa de responsabilitate a «specialiștilor».
Acum am intrat într-o altă criză medicală și ne-am fi așteptat că autoritățile au învățat ceva după Colectiv. Dar, surpriză, ce găsim? Același dezastru, lipsă aparatură, lipsă materiale și medicamente, lipsă proceduri și, mai mult de atât, oamenii sunt aceeași. Cei care au distrus sunt puși să distrugă în continuare. Schimbarea nu se face cu aceleași personaje, și-au dovedit competențele”, a declarat Eugen Iancu pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decis în noaptea de sâmbătă spre duminică, să-l suspende din funcție pe managerul Spitalului Universitar de Urgență București, doctorul Adriana Nica, și, totodată, să-l numească la conducere pe doctorul Cătălin Cîrstoiu, unul dintre finii lui Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, decizia vine la propunerea Corpului de Control care ar fi constatat că Spitalul Universitar nu a luat măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul COVID 19 atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical.
GÂNDUL.RO a dezvăluit că, în spatele acestei decizii, se ridică mai multe semne de întrebare. ”La ora la care s-a transmis decizia, aproape de miezul nopții, Adriana Nica se afla în spital alături de doi inspectori de la Inspecția Sanitară aflați în control, precum și de o echipă de la D.S.P. București. Nici inspectorii și nici echipa D.S.P., care desfășurase o anchetă epidemiologică preliminară (acțiune finalizată în jurul orei 23.00), încă nu-și puseseră concluziile cu privire la ceea ce găsiseră în unitatea medicală.
Mai mult, inspectorii ceruseră note de relații de la medicii care au îngrijit pacientul diagnosticat cu COVID-19 , dar toți acești medici erau în izolare la domiciliu și încă nu dăduseră un răspuns solicitărilor. Practic, înainte ca anchetele să fie încheiate, ministrul a dispus, în grabă, suspendarea din funcție. Peste toate acestea, mai există încă un aspect care nu poate fi trecut cu vederea. În comunicatul Ministerului se afirmă că decizia a venit la propunerea Corpului de Control, dar acesta n-a avut sâmbătă niciun reprezentant în interiorul spitalului”, au dezvăluit reporterii GÂNDUL.RO.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)