Rețete pentru Paște. Cum să vopsești ouăle rapid și ușor
În Joia Mare, conform tradiţiei, se vopsesc ouăle de Paşte. Ai zice că este un lucru relativ simplu, însă, dacă nu respecţi anumite reguli atunci când le fierbi şi când pregăteşti vopselurile, s-ar putea să nu-ţi iasă totul ca la carte. Iată mai jos câteva sfaturi de care să ţii cont!
· Cum cumperi ouăle pentru vopsit.
- Dacă vrei să vopseşti ouă în culori deschise precum galben sau pasteluri (bleu, lila, verde mentă) recomandat este să cumperi ouă cu coaja albă. Astfel, culorile vor fi exact cele pe care ţi le doreşti. Dacă vrei să ai pe masa de Paşte ouă în nuanţe albastru, roşu sau verde închis, recomandat e să alegi ouă cu coaja maronie. Verifică-le să nu fie crăpate sau sparte! De asemenea, cumpără ouă cu coaja netedă, lucioasă şi cu o culoare uniformă.
· Ponturi pentru ca ouăle să se decojească uşor.
- De multe ori, ne chinuim când vrem să descojim un ou fiert şi ajungem să rupem şi din albuş. Pentru a îndepărta rapid coaja, va trebui să le cumperi pe cele care au o vechime între 7 şi 14 zile. Atenţie! Nu vorbim despre ouă care au ieşit din termenul de garanţie! Un alt truc: după ce au fiert, închide aragazul şi mai lasă-le în apa clocotită, încă 15 minute.
CITEȘTE ȘI: FENOMENE METEO EXTREME. SUA lovită de tornade. Guvernatorii au suspendat măsurile
· Cum le fierbi corect.
- Oala trebuie aleasă în funcţie de numărul ouălor pe care vrei să le fierbi. Acestea se aşază în aşa fel încât să acopere în întregime fundul recipientului. În acest fel, când apa va începe să fiarbă, nu vor avea spaţiu să se mişte şi să se ciocnească între ele. De asemenea, pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei şi abia apoi puse la fiert în apă rece. Un alt truc pe care îl folosesc multe gospodine: toarnă în apă o linguriţă de oţet sau una de sare. Oţetul şi sarea le vor întări coaja. Înainte de a le pune la fiert, ouăle se degresează spălându-le cu apă şi săpun sau apă şi detergent de vase. Astfel, vei îndepărta orice urmă de grăsime, iar vopseaua va prinde foarte bine. Timpul de fierbere e între 8 şi 12 minute, în funcţie de mărimea ouălor.
· Ce vopsea foloseşti.
- În ceea ce priveşte vopselurile, ai de ales între cele sub formă de praf şi cele lichide. Cât despre culori, avem o paletă extrem de variată: culori mate, culori sidefate, pasteluri, culorile tradiţionale (roşu, verde, albastru, galben). Ouăle pot fi decorate cu abţipilduri, dar te va costa în plus. Un astfel de kit de decoraţiuni poate ajunge la 7-8 lei, iar unul pentru încondeiat te va face să scoţi din buzunare şi până la 17-18 lei. Un pliculeţ cu vopsea-praf pentru 30 de ouă te costă 0,5 lei-1,5 lei. Astfel, găseşti vopsea de ouă sidefată la 15 lei cutia, vopsea lichidă la 2-3 lei, autocolante la 4-5 lei etc. În cazul în care vrei să vopseşti ouăle în aşa fel încât să-ţi protejezi sănătatea, poţi alege varianta vopselurilor naturale.
· Ce produse naturale să foloseşti.
- Dacă nu vrei să foloseşti vopseluri chimice din comerţ, poţi opta pentru produse naturale cu care să colorezi ouăle de Paşte. Iată de ce ai nevoie:
– Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
– Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;
– Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
– Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
– Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
– Turmeric pentru ouă galbene;
Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minute.
CITEȘTE ȘI: PRECIZĂRILE POLIȚIEI ROMÂNE: În ce măsură poți să te muți în altă locuință,
Rețetă rapidă și naturală
Mod de preparare:
Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.
Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru. Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.
În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun frunzele şi cepele roşii, se aşază ouăle printre ele, se umple vasul cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb la foc mic, aprox 25 de minute.
În celelalte vase, se aşază ouăle, tot printre frunzele de varză sau foile de ceapă, coajă de morcov, se umple cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb tot 25 de minute.
Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.
Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.
După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.
Culorile nu ies vii, aprise precum cele din comerţ. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.
Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.
La final, se ung cu ulei, pentru luciu.
CITEȘTE ȘI: SOLUȚII AMERICANE pentru salvarea economiei și a locurilor de muncă. Cu ce propuneri
Rețetă rapidă cu vopsea la plic
Mod de preparare:
Se spala ouale si se degreseaza bine, apoi se pun la fiert. De cand da primul clocot se mai lasa la fiert 10\’, dupa care se opreste focul si ouale raman in apa fierbinte.Daca folosim mai multe culori, vom tine cont de cantitatea de oua pe care am fiert-o si le vom inparti in mod egal, sa avem oua din toate culorile.
Intr-o craticioara pregatim vopseaua(fiecare culoare in parte) tinind cont de instructiunile de pe plic.Luam oule pe rand si le introducem in vopsea. Cand culoarea dorita este obtinuta, le scoatem si le punem pe servetel absorbant. Procedam asa cu toate culorile si cu toate oule pe care vrem sa le vopsim.
Cat sunt inca calde, luam bucatica de slaninuta si o frecam bine, bine de ou, pentru ai da o stralucire si o frumusete aparte.
Oule stralucitoare, le asezam intr-un cosulet si sunt gata sa-l astepte pe iepuras.