Ți-a mai rămas cozonac de la masa de Crăciun și nu vrei să-l arunci? Ei bine, gospodinele au posibilitatea să reinventeze rețetele clasice și să conceapă noi preparate cu resturile rămase după sărbători.
Nu sunt puțini români care au gătit mai mult decât s-a putut mânca la masa de Crăciun din acest an, ceea înseamnă că tone de mâncarea ajung să fie aruncate la gunoi. Pentru a evita risipa alimentară, dar și pentru a te bucura cât mai mult de desertul preferat, unul dintre cele mai bune moduri este cel dea a refolosi o parte din preparate. Spre exemplu, cozonacul rămas poate fi transformat în alte deserturi la fel de gustoase.
Citește și: CE CONȚINE, DE FAPT, FAIMOSUL COZONAC CHOCO MUSE DE 143 DE LEI. INGREDIENTELE SUNT DINTRE CELE MAI BUNE
Cozonacule este nelipsit de pe majoritatea meselor de Crăciun la români. Însă, după 2-3 zile de la coacerea acestuia, cozonacul se usucă și nu prea mai este bun de consumat. Cei mai iscusiți bucătari au inventat câteva rețele folositoare care pot transforma resturile de cozonac în noi deserturi savuroase.
Cozonacul se sfărâmă cu mâinile, se amestecă împreună cu untul topit și cu gemul. Cu palmele ușor umezite se formează bile pe care le tăvălești prin cacao/unt/fulgi cocos, în funcție de preferințe.
Se taie cozonacul în felii cât mai egale și se așează în tava unsă cu unt. Se prepară un sos din ouă, iaurt, brânză, zahăr și vanilie, se omogenizează și se toarcă peste cozonacul din tavă. Se adaugă restul de unt și se lasă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade-la foc mediu- pentru 25 de minute. După ce se scoate de la cuptor se pudrează zahăr pudră sau nucă de cocos.
Apa se pune la fiert împreună cu esența de rom/vanilie, cea de portocală și zahărul și se amestecă până când zahărul se topește. Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu acest sirop.
Separat se prepară crema la bain-marie -în baie de aburi. Se pune ciocolata ruptă în bucăți mici, untul și se amestecă până când se topesc. Se adaugă frișca lichidă și se amestecă cu un tel. Se lasă la răcit.
Smântâna lichidă se bate până se obține frișca. Într-o formă de tort se adaugă bucățile de cozonac, apoi un strat de ciocolată, alt strat de cozonac și tot așa. Ultimul strat est cel de frișcă. Se ornează cu fructe confiate sau uscate, cu nuci sau cu nucă de cocos.
Citește și: REȚETA DE COZONAC SUPER-PUFOS A LUI FLORIN DUMITRESCU. INGREDIENTUL-MINUNE FOLOSIT DE CELEBRUL CHEF