Cozonacul este unul dintre cele mai nelipsite preparate de pe masa de Crăciun. Cu nucă și ciocolată, sau cu stafide și rahat, în funcție de preferințele fiecăruia, gospodinele se întrec în fiecare an pentru a prepara cel mai pufos și mai aromat cozonac.
Cozonacul este preparat în mod diferit, în funcție de fiecare regiune, motiv pentru care rețeta diferă. Chef Adrian Hădean a oferit însă secretul pentru prepararea celui mai reușit cozonac cu nucă. Iată rețeta pe care el o folosește în prezent.
Cunoscutul bucătar Adrian Hădean vine în atenția gospodinelor cu o rețetă de cozonac veche de cinci generații. Este o rețetă tradițională, pe care bucătarul a împărtășit-o cu iubitorii de dulce.
,,Ştiu reţeta de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei. Aşadar, ea circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii şi a suferit puţine modificări în ultima sută de ani. Dacă până la bunica mea se coceau în cuptorul din curte, de la mama încoace îi coacem în cuptorul maşinii de gătit.
Dacă noi aromăm aluatul cu coajă de lămâie, vanilie şi esenţă de rom, bunica şi înaintaşele ei se limitau la zahărul vanilat, care se găsea şi la noi.
Cozonacul cu nucă e prezent în casele noastre şi de Paşti şi de Crăciun, e o parte a familiei, e drumul înapoi spre rădăcinile neamului nostru. Mă bucur că am ocazia să vă arăt şi vouă acest drum şi sper să-l pot arăta şi celor care, cu voia Celui de Sus, vor veni după mine”, a mărturisit acesta, potrivit foodstory.ro. (VEZI ȘI: CE AU CĂUTAT ROMÂNII PE GOOGLE ÎN 2022. FLORIN SALAM SE AFLĂ PE PRIMUL LOC ÎN TOPUL PREFERINȚELOR)
– un kg făină;
– 250 g zahăr;
– 250g unt;
– ulei de floarea-soarelui (doar o lingură);
– patru gălbenușuri;
– un plic de zahăr vanilat;
– coajă de lămâie;
– sare;
– esenţă de rom;
– 0,5 L lapte;
– 35 g drojdie crudă;
Mod de preparare:
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să pui drojdia într-o cană cu lapte și o linguriță de zahăr. Ulterior, trebuie să cerni făina foarte bine, doar așa o să obții un cozonac pufos. Se amestecă o parte de zahăr cu trei părți din nucă și se adaugă o linguriță de cacao. (CITEȘTE ȘI: PIFTIE DE PORC SAU DE CURCAN? 5 REȚETE DELICIOASE DE RĂCITURĂ)
Făina o amestecăm cu 4 gălbenușuri și zahărul vanilat, esență de rom, sare, coajă rasă de lămâie și drojdie.
Separat, laptele îl încălzim și dizolvăm în el untul și cele 250 gr de zahăr. După ce se răcește puțin amestecul, se frământă cu restul ingredientelor de mai sus și se lasă la dospit. După ce ai terminat de asamblat cozonacul, lasă-l la crescut încă o oră. Apoi poți băga cozonacul la cuptor și este important să se coacă încet.