Reteta traditionala de zacusca

De: Cancan
Publicat: 08/09/2010 | 00:00

Ingrediente: 6 kg vinete; 3 kg ceapa; 25 de ardei grasi verzi copti; 25 de ardei grasi rosii sau capia copti; 25 de gogosari tocati prin masina; 3 kg suc de rosii; 1 l ulei; sare; piper. Dificultate: medie Durata: 2 ore Mod de preparare: Se prajeste ceapa cu o lingura de ulei, pana cand devine aurie, intr-o oala mare de teflon. Dupa ce s-a calit, se adauga gogosarii tocati si se lasa sa se inmoaie la foc mic, apoi se pun ardeii grasi copti, taiati cubulete mici, vinetele si sucul de rosii. Se amesteca des, ca sa nu se arda. Se lasa la fiert, amestecand mereu, pana cand uleiul iese deasupra (circa o ora). Se potriveste cu sare si condimente dupa gust si se pune in borcane, cat este inca fierbinte. La final, borcanele se baga la cuptor fara capace, pana cand prind o crusta deasupra. Apoi se sigileaza borcanele etans si se pun la pastrat in camara. Pont: In aceasta zacusca puteti adauga si ciuperci! Reteta de zarzavat pentru ciorbe Ingrediente: 5 kg de rosii; 15 ardei capia; 5 linguri sare grunjoasa; 2 teline medii; 1 pliculet conservant; 8-10 frunze de telina; piper si boia. Dificultate: mica Durata de preparare: o ora. Mod de preparare: Se spala rosiile si apoi se taie cubulete. Se curata telina, se taie cubulete, iar frunzele se taie marunt. In paralel, intr-un ibric se fierb 100 ml de apa in care se pune pliculetul de conservant. Cand acesta a fiert, se toarna peste ingredientele taiate si se amesteca. Acum se adauga sarea si se lasa jumatate de ora sau mai mult, pana cand compozitia devine apoasa. Apoi se pune in borcane sau sticle si se inchide etans. Se lasa in camara pana la iarna, cand vor da gust ciorbelor si mancarurilor cu sos.