Reţeta de zacuscă fină. Ingredientele secrete pe care le folosea Radu Anton Roman
Este anotimpul în care gospodinele prepară zacuscă. Aceasta poate conține ingredientele clasice, vinete, gogoșari, roșii, dar se pot adăuga și ciuperci, fasole și chiar pește, în funcție de preferințele fiecăruai. Rețeta de zacuscă fină a fost testată și recomandată de celebrul bucătar Radu Anton Roman.
Ingredientele secrete pe care le folosea Radu Anton Roman în rețeta de zacuscă fină
Radu Anton Roman a fost unul din cei mai apreciați bucătari din România. Se spune că acesta reinventase bucătăria românească și că redescoperise tradiţiile locale. Rețele lui sunt încă o inspirație pentru mulți bucătari.
Iată ingredientele secrete pe care le folosea acesta, dar și modul de preparare atunci când gătea zacuscă.
Ingrediente:
-3 kg de vinete
-3 kg gogoșari roșii
-3 kg roșii
-2 kg ceapă
-10 ardei capia
-750 ml untdelemn
-1 căpățână de usturoi(dacă vă place)
-2 ardei iuți
-piper, boia – cum vă place
-sare, se pun aproximativ 1-2 linguri la 3kilograme de zacuscă.
Mod de preparare:
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă.
În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, se arată în lucrarea scrisă de Radu Anton Roman – “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.