Reţeta de zacuscă de post cu doar 4 ingrediente şi condimente. Secretul lui Marius Gălan, de la Pro TV

Publicat: 01/04/2024 | 13:07

Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din mediul online a propus o super-rețetă de zacuscă pentru post cu doar 4 ingrediente și condimente. Marius Gălan, de la Pro TV, a explicat toți pașii pentru acest preparat.

Marius Gălan a devenit cunoscut în mediul online după ce a apărut la emisiunea lui Cătălin Măruță de la Pro TV, fiind câștigătorul concursului ”Încinge grătaru’ că-mi sare muștaru”. Chefii din juriu au fost fascinați cum bistrițeanul a readus în actualitate gustul de odinioară al bucatelor de acasă.

Marius Gălan de la Pro TV – rețetă de zacuscă de post

Cu cinci săptămâni înainte de Paște, Marius Gălan recomandă o rețetă originală de zacuscă pentru cei care țin post. Câștigătorul concursului ”Încinge grătaru’ că-mi sare muștaru” a explicat pas cu pas cum se realizează acest preparat. Doritorii au nevoie doar de 4 ingrediente, exceptând condimentele:

  • 5 kg gogoșari curățați
  • 2 kg ceapă
  • 5 kg vinete
  • 1 kg suc roșii
  • foi dafin, piper, sare

Se călesc pe rând, la început gogoșarii singuri, iar, apoi, ceapa cu morcovii. Și se amestecă totul la sfârșit, așa încât ”faci o zacuscă de te vede Dumnezeu”!

„Mi-a plăcut de mic să gătesc. Mă uitam fascinat cum gătea bunica mea și încercam să o copiez. Furam ouăle din cuibar și cu ceva făină încercam să fac aluat pentru plăcinte. Bineînțeles, că nu mi-a reușit”, spune Marius Gălan.

Marius Gălan a gătit pentru vedetele din showbiz-ul românesc

În timp, bistrițeanul s-a perfecționat, iar preparatele lui s-au bucurat de succes. Invitat să gătească la ziua Andrei, Marius Gălan a făcut show cu rețetele lui, dar mai ales cu ”soldățeii” – o jumătate de felie de pâine prăjită pe tablă în ulei de măsline, unsă cu un sos din pătrunjel și ulei de măsline plus o jumătate de mic zemos, cu gust desăvârșit, micii fiind concepuți de Finca Gălan. Bucătarul nu se consideră un providențial în arta culinară.

„În 20 de ani petrecuți în Spania am gătit deseori pentru angajați. Întors în țară mi-am păstrat năravul. Gustul autentic este același și la muncitori, și la vedete. Pe sufletul lor. Exact cum spune Rebreanu: Sufletul este același la țărancă și la contesă. Desigur, sunt flatat când mari personalități din showbiz, și nu numai, îmi spun că eu gătesc pe sufletul lor. Simplu. Adevărat. Tradițional. Românește. În schimb, angajații îmi spun simplu: ‘Sărut mâna pentru masă, șefu!’”, declară Marius Gălan.

El crede că, dacă mănânci bine, este nevoie și de un pahar sau două de vin bun, roșu, rose sau alb. Bucătarul a gătit pentru nume celebre din showbiz, precum Andra, Marcel Pavel, soții Rednic sau Cosmin Seleși.

„Am multe vedete pe care le-am bucurat cu preparatele mele. M-au vizitat la Bistrița și m-au lăudat pentru cum gătesc. Cătălin Măruță, Andra, Marcel Pavel, soții Rednic, Alexandra Ungureanu, Cosmin Seleși, Necula Răducanu și mulți alții s-au îndăgostit de pita cu unsoare, micii, cârnații, cașul, urechile de porc, pastrama de berbecuț.

Dar și zacusca de post făcută de Finca Gălan a avut succes. Până la urmă, când faci din suflet, nu are cum să nu îți reușească. Sunt și eu un om, ca toți pe care-i cunosc. Nimic mai mult. Dar pun multă dragoste atunci când gătesc”, a mai povestit Marius Gălan.

This browser does not support the video element.