De la mic la mare, pufuleții reprezintă una dintre gustările preferate ale românilor, de cele mai multe ori fiind asociați cu gustul copilăriei. Deși nu au un aport nutritiv, fiind fabricați din făină de porumb cu adaos de glucoză, glucide și zahăr, aportul lor caloric este imens – în cazul celor cumpărați din magazine. Însă puțini sunt cei care știu că pufuleții pot fi făcuți în casă, cu ingrediente sigure și mult mai sănătoși decât cei din comerț.
În general, pufuleții sunt compuși din apă, mălai, sare și ulei, însă puțini români știu că pufuleții din comerț sunt mai nocivi decât și-ar putea imagina. Conform studiului realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) consumul de pufuleți de pe piața din România este extrem de nocivă pentru copii, dar și pentru adulți.
Mai mult de jumătate din produsele analizate conțin o cantitate mai mare de 5 grame de acizi grași saturați, arome sintetice, sare iodată, potențiatori de gust și aromă și extract de drojdie. Pufuleții constituie una dintre cele mai apreciate gustări de către copii, însă foarte puțini părinți cunosc faptul că există anumite sortimente de pufuleți care conțin E-uri, arome sintetice, un conținut ridicat de grăsimi, sare și chiar zahăr.
Ei bine, din fericire, vestea bună este că această gustare atât de apreciată de copii și adulți poate fi preparată și acasă. Iată ingredientele de care ai nevoie și modul în care se gătesc pufuleții făcuți acasă. Vezi și care este Alimentul care poate fi consumat după ce a expirat, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Testele arată că este sigur”
Cu ajutorul unui mixer mălaiul se amestecă împreună cu uleiul, apa minerală și sarea. Se va obție o compoziție omogenă, asemenea unei creme pufoase. Se tapetează cu făină tava de cuptor după care compoziția se modelează sub forma clasică a pufuleților. În cuptorul preîncălzit, pufuleții se lasă timp de 30 de minute la o temperatură de 150 de grade. Poftă bună! Citește și: Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune adevărul: Te îngrași sau nu dacă mănânci ciorbă?