Radu Anton Roman a rămas în memoria publicului pentru talentul său de jurnalist și scriitor, dar și pentru emisiunile cu teme culinare pe care le-a prezentat. Maestrul avea o mare pasiune pentru documentarea gastronomiei românești și a lăsat în urmă numeroase rețete personalizate. Deși au trecut 17 ani de când s-a stins din viață, lumea nu a uitat de gastronomul care gătea, chiar și în direct, preparate delicioase.
Printre cele mai râvnite delicatese pregătite de realizatorului emisiunii „Bucătăria lui Radu” se află și micii. Iar rețeta este unică.
1 kg ceafă de viţel sau mânzat
500 g ceafă de porc
250 g pulpă de miel
2-3 oase mari de vită
1 lingură sare
piper (după gust)
1 ceapă mare
1 morcov mijlociu
1 căpâţână usturoi
1 ardei iute
1 legătură cimbru
1 linguriţă bicarbonat
condimente: ienibahar, rozmarin, chimen
(VEZI ȘI: CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN CASA ÎN CARE S-A STINS RADU ANTON ROMAN, LA EXACT 10 ANI DE LA MOARTEA LUI!)
Modul specific în care Radu Anton prepara mici i-a uimit pe pofticioși. Ingredientul-surpriză, care stă la baza unui gust autentic de ”mititei”, constă în supa obținută din fierberea oaselor de vită.
Potrivit retetesivedete.ro, rețeta de mici a lui Radu Anton Roman se prepară astfel:
Se toacă toată carnea mărunt. Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, mirodeniile, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat.
Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore, până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.
Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea. Amestecul acesta se lasă câteva ore bune la frigider.
Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Apoi, mititeii sunt tocmai buni de pus pe grătarul încins.