Drobul de miel este un fel de mâncare nelipsit pe masa de Paşte a multor familii de români. Pentru cei care vor să pregătească acest fel tradiţional, avem o reţetă facilă, care nu presupune foarte mult efort.
Înainte de a te apuca să prepari drobul de miel, trebuie să ţii cont de câteva aspecte referitoare la carnea pe care o vei cumpăra. Astfel, trebuie să ştii că trebuie să cumperi carne slabă, care să nu aibă foarte multă grăsime. Aceasta trebuie să aibă un miros specific de oaie, să nu fie lipicioasă şi să aibă o culoare rozalie. Nu uita să verifici organele şi să te asiguri că nu sunt noduli sau pete pe aceasta.
Intenstinele trebuie să spălate de mai multe ori şi frecate cu sare grunjoasă. Acest proces ar trebui repetat de 4 sau 5 ori, pentru a te asigura că acestea sunt în condiţie perfectă şi nu vor altera gustul. Măruntaiele de miel ar trebui înmuiate, deci trebuie să le pui la fiert într-o cratiţă cu apă şi o lingură de sare şi să le laşi acolo până când s-au făcut moi.
În continuare vă, vom prezenta reţeta tradiţională de drob de miel.
Pentru aceasta, aveţi nevoie de măruntaiele unui miel (inima, rinichi, ficat, plămâni, splină), 2 legături de pătrunjel, 2 de mărar, 1 de lobodă, una de leurdă, sare, piper, 7-8 ouă, 1 lingură de ulei de măsline, făină, 1 morcov, 1 păstârnac şi prapurul de la miel şi condimente.
Aici, puteţi opta pentru 1 foaie de dafin, boabe de piper, 1 crenguţă de cimbru. Dacă nu vă sunt pe plac aceste condimente, puteţi încerca şi cu rozmarin sau curry.
Măruntaiele sunt lăsate la fiert în apă cu sare, piper, dafin şi morcov şi păstârnac. Spuma rezultată în urma fierberii se înlătură din când în când. Între timp, puteţi tăia, ceapa şi usturoiul.
După ce organele mielului au fiert, le scoateţi din apă, le lăsaţi să se răcească, apoi le tăiaţi cuburi. Reţeta tradiţională de drob de miel spune să nu folosiţi maşina de tocat, dacă vreţi să obţineţi un gust mai aşezat, dar puteţi să o folosiţi dacă nu vreţi să pierdeţi timp cu tocatul.
După ce organele au fost tocate, se vor amesteca cu ceapă, usturoi, verdeaţă, condimente şi ouă bătute. Amestecul obţinut se va turna într-o tavă care a fost unsă cu ulei de măsline şi făină şi în care se va afla prapurul de miel, Marginile acestuia ar trebui să rămână în afară, iar când închideţi drobul, aveţi grijă să nu îl rupeţi. Înainte de a-l închide, puteţi să puneţi deasupra rondele de morcov sau câteva fruntze de pătrunjel.
Tava cu drobul se bagă în cuptorul încins la 170 de grade şi se lasă până când prapurul devine rumen la suprafaţă.