Rețeta de cozonac pufos a lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul secret pe care îl folosește juratul de la Masterchef

Publicat: 03/05/2024 | 10:46

Cozonacul este una dintre bunătățile nelipsite de pe masa de sărbătoare, iar gospodinele se întrec în rețete. Anul acesta vă propunem să încercați rețeta de cozonac marca Cătălin Scărlătescu. Iată în ce mod puteți obține un desert pufos asemenea celui făcut de celebrul bucătar!

Chef Cătălin Scărlătescu a scos la iveală rețeta de cozonaci care l-a făcut celebru. Orice gospodină trebuie să știe cum se prepară acest desert care nu lipsește de pe masa de sărbătoare.

Cozonacul lui Scărlătescu nu necesită foarte multe ingrediente pentru a fi preparat. Printre mirodeniile pe care trebuie să le aveți prin casă ca să faceți acest preparat se regăsesc făină, rahat, nucă și cacao pentru umplutură. Cu siguranță, rezultatul este unul de impact, iar toată familia vă va lăuda pentru munca depusă.

Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a obține un cozonac pufos ca al lui Cătălin Scărlătescu!

  • 1 kg făină
  • 450 ml lapte
  • 200 g rahat
  • 500 g nucă
  • 250 g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 300 g unt
  • 150 g ciocolată
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajă de lămâie
  • 5 ouă proaspete
  • 60 g drojdie

Cum preparați un cozonac ca al lui Cătălin Scărlătescu

Pentru a obține un rezultat demn de un adevărat chef, trebuie să urmăriți cu atenție modul de preparare propus de Cătălin Scărlătescu. Într-un castron înalt, adăugați cele 60 de grame de drojdie cu 100 ml de lapte. Mai mult, adăugați în această compoziție 3 linguri de făină, o linguriță de zahăr. Amestecați bine până se omogenizează toate ingredientele.

Lăsați această compoziție la dospit până când aceasta își dublează volumul. În funcție de temperatura din camera în care lăsați vasul, timpul de crește poate varia. Este recomandat ca temperatura din cameră să fie ridicată, asta pentru a scurta timpul de preparare al cozonacului.

Cât timp primul aluat stă la crescut, într-o oală pusă pe foc amestecați laptele, zahărul, păstaia de vanilie. Amestecați bine până când zahărul se topește.

Într-un alt bol, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare. În timp ce amestecați, adăugați treptat și făina. Ulterior, în această compoziție trebuie să adăugați laptele în care ați topit zahărul cu vanilia și maiaua.

Umplutura pentru cozonacul ca al lui chef Scărlătescu

După ce ați mestecat bine toate ingredientele de mai sus, adăugați și untul. Amestecați până se omogenizează toate ingredientele. Pentru un plus de savoare, acum puteți să adăugați bucățele de portocală confiată și coaja rasă de la o lămâie.

În momentul în care observați că aluatul este elastic și aerat, lăsați-l la crescut timp de o oră.

Cât timp cozonacul stă la dospit, este momentul să pregăti umplutura. Ea se prepară din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Ingredientele se amestecă până se obține o compoziție omogenă, care se întinde pe aluat. După ce este gata, se pune crema pe aluat și se rulează. Rezultatul, adică rulada, se taie în două, pe lungime. Bucățile rezultate trebuie împletite și așezate în tava de cozonac. După ce e pus în forme, preparatul se unge cu ou și puteți presăra deasupra lui zahăr. Înainte de a fi băgat la cuptor, el trebuie să mai crească în tavă pentru aproximativ două ore.

De asemenea, cu ceva timp înainte de a fi gata de copt, cuptorul trebuie să fie încins la 160 de grade. Mai apoi, pe măsură ce cozonacul se coace, temperatura ar trebui să fie setată la 140 de grade. 45 de minute este timpul în care el se coace.