Rețeta de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret care asigură un aluat foarte pufos: „Aşa se face în Moldova”

Publicat: 09/04/2023 | 13:08

Sărbătorile Pascale bat la ușă, iar gospodinele deja s-au apucat de pregătiri. La fel a făcut și Mirela Vaida care deja a pregătit meniul pentru masa de sărbătoare. Pe lângă preparatele delicioase, de pe masa de Paște nu are cum să lipsească faimosul cozonac. Așa că Mirela Vaida s-a apucat de frământat și le-a dezvăluit tuturor rețeta sa de cozonac. Vedeta folosește un ingredient secret, ce îi asigură un aluat extrem de pufos.

Mirela Vida este o gospodină desăvârșită și adesea împărtășește cu fanii săi secrete din bucătărie. Cum Paștele se aproprie, vedeta Antena 1 a dezvăluit rețeta sa de cozonac moldovenesc. A învățat-o de la mama ei, iar în compoziție folosește un ingredient secret ce face aluatul foarte pufos.

Mirela Vaida merge pe varianta clasică și pregătește pentru masa de Paște un cozonac moldovenesc cu nucă și rahat. Ingredientele sunt cele cunoscute de toată lumea, iar în plus vine ingredientul secret.

Ingrediente pentru aluat:

  • două kilograme de făină albă tip “000”
  • sare
  • zahăr
  • drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț un pic de unt gras şi smântână grasă și o lămâie dată pe răzătoare
  • esenţe
  • 7-8 ouă
  • lapte cald
  • apă minerală

Ingrediente pentru umplutură:

  • rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
  • un kilogram de miez de nucă
  • zahăr
  • cacao
  • lapte esenţe (de rom, lămâie și portocală)
  • stafide

(CITEȘTE ȘI: DE NECREZUT! CU CÂȚI LEI SE VINDE UN COZONAC MOLDOVENESC ÎN PIAȚA OBOR DIN BUCUREȘTI)

Secretul Mirelei Vaida pentru un cozonac pufos

După o scurtă privire aruncată asupra listei de ingrediente pentru cozonac observăm că secretul la care Mirela Vaida apelează stă în folosirea în prepararea altului a apei minerale. Aceasta afânează aluatul, iar din cuptor o să iasă cei mai pufoși cozonaci.

„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut acest amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, șase gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.

Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a dezvăluit Mirela Vaida, pe canalul ei de YouTube.

(VEZI ȘI: MIRELA VAIDA A DAT CĂRȚILE PE FAȚĂ! CE SPUNE DESPRE OPERAȚIILE ESTETICE: „EU MEREU AM AVUT O PROBLEMĂ CU NASUL MEU”)