Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea | Ingredientul-secret folosit de faimosul chef de la Antena 1
Sorin Bontea este unul dintre cei mai apreciați chefi din România, acesta devenind cunoscut de către publicul larg în urmă cu aproape 10 ani, atunci când a devenit jurat la emisiunea ”Masterchef”.
De atunci și până în prezent, juratul de la ”Chefi la cuțite” a adunat o ”armată” de fani, care îl urmăresc pe rețelele de socializare și care își doresc cu ardoare rețetele după care care celebrul chef prepară tot felul de delicatese.
Pentru că se apropie sărbătorile pascale și toată lumea își dorește un cozonac deosebit, CANCAN va prezintă rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Iar dacă veți respecta rețeta întocmai, totul va ieși perfect!
Ingrediente pentru cozonac a la Sorin Bontea
1 kg făină
350 g zahăr
8 gălbenușuri
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
50 ml de ulei
1/2 linguriță de sare
14 g de drojdie uscată
1 esență de vanilie
1 pachet de unt
1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
150 g de zahăr
8 albușuri
80 g cacao
250 g nucă pisată
25 ml esență de rom
Metoda de preparare cozonac a la Sorin Bontea
Pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat, într-un bol mare amestecă ingredientele uscate, apoi fă în mijloc o gaură. Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează. Topește 150 grame de unt. Dizolvă zahărul în laptele cald, pe urmă adaugă ouăle amestecate cu sarea și laptele în care ai topit zahărul. Toate aceste ingrediente omogenizează-le împreună.Adaugă uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire acest lichid.
Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged. Se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Bate spumă albușurile, obținând o bezea, apoi adaugă peste cacao, nuci și esență de rom. Împarte coca crescută în două și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor. Întinde una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute.
Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.