Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați bucătari-șefi din România. Cu ocazia sărbătorilor, acesta a dezvăluit rețeta sa specială de cozonac. Cu această ocazie le-a sfătuit pe gospodine să urmeze indicațiile dacă își doresc să obțină un cozonac pufos și delicios care își păstrează gustul autentic românesc. Ei bine, fie că e vorba de Crăciun sau de orice altă sărbătoare, acest preparat nu ar trebui să lipsească de pe masa fiecăruia.
Pentru a prepara cozonacul după rețeta lui Scărlătescu ai nevoie de 12 ingrediente. Unele dintre ele cu siguranță se regăsesc deja în bucătăria oricărei gospodine. Astfel ai nevoie de: 1 kg de făină, 250 g de zahăr, 450 de gr de lapte și 5 ouă. De altfel, 60 de gr de drojdie, 300 de g de unt Belgian, 500 de gr de nucă și 200 de gr de rahat. Lista, însă, nu se oprește aici, așa că nu uitați de cele 150 de gr de ciocolată belgiană, 30 de gr de portocală confiată, 30 de gr de coajă de lămâie și câteva stafide.
Meoda de preparare al lui Chef Scărlătescu nu e foarte diferită față de metoda clasică de preparare a cozonacilor. Acesta spune că se amestecă drojdia cu 100 ml de lapte și 3 linguri cu făină, iar compoziția se lasă să crească la cald pânâ când își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul și apoi se amestecă până se dizolvă.
La rândul lor, gălbenușurile se freacă cu praful de sare. Următorul pas este făina care trebuie pusă într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând: gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, dar nu uitați nici de portocala confiată. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
De asemenea, chef Scărlătescu spune că după ce se obține compoziția, se lasă la dospit aproximativ 60 de minute. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, iar peste se pune crema obținută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide. Apoi, bucata de aluat se rulează, iar rulada obținută se secționează în două pe lungimea sa.
Astfel, cele două părți obținute se împletesc și se ung cu ou. După ce le veți pune într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină, se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut, se bagă la cuptor pentru circa 45 de minute -1 oră la 160 de grade.
Cu această rețetă îi veți impresiona cu siguranță pe cei dragi!