Rețetă de clătite. Fie că vorbim despre clătite americane, clătite tradiționale, clătite pufoase, de post sau alte feluri de clătite, acestea sunt cel mai simplu și apreciat desert. Rețete de clătite sunt numeroase și pot fi adaptate după gusturi și nevoi.
Rețeta de clătite tradițională a suferit de-a lungul timpului o mulțime de modificări și, astăzi, clătitele pot fi făcute de fiecare exact așa cum dorește. Clătitele pot fi dulci sau sărate, cu lapte și ou sau de post. În orice fel am alege să le preparăm, acestea sunt delicioase și la îndemâna oricui.
Iată cele mai bune 12 rețete de clătite:
Clătitele americane au devenit foarte populare și la noi. Acestea nu diferă foarte mult de clătite tradiționale românești, însă au o formă și o consistență ușor diferite.
Într-un castron încăpător, combină făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul și sarea Apoi sparge oul, adaugă laptele și esența de vanilie, apoi mixează bine aluatul pentru pancakes.
Odată omogenizat aluatul, încorporează treptat cele 3 linguri de unt topit. Încinge o tigaie antiaderentaă și unge-o cu puțin unt sau ulei. Formează cu polonicul câte o clătită americană de câte 7-8 cm în diametru. În funcție de dimensiunea tigăii, poți frige una, două sau chiar trei clătite americane simultan. Întoarce clătitele cu o spatulă când observi că apar multe bule pe suprafața de sus a lor.
Cui nu-i plac clătitele pufoase, fie la micul dejun, fie ca desert sau pur și simplu ca aperitiv, lângă preparate sărate.
Într-un castron, sparge ouăle întregi și bate-le împreună cu sărea. Se adaugă apoi făină, alternativ cu laptele. Compoziția se amestecă bine cu telul după fiecare transă. Adaugă de la început extractul de vanilie și zahărul vanilat.
După ce ai adăugat aromele, este timpul să adaugi, treptat, cantitatea de lapte rămasă, apa minerală și untul topit, dar nu fierbinte. Apa minerală se adaugă pe rând, pentru a adapta consistența aluatului. În tot acest timp trebuie să amesteci.
La final, aluatul trebuie să fie lipsit de cocoloașe, mai lichid dacă vrei clătite subțiri și mai gros, dacă vrei clătite mai groase.
Încinge bine tigaia și unge suprafața acesteia cu grăsime. Poți folosi o pensula, dacă nu vrei clătite foarte unsuroase.
Ia tigaia încinsă în mână stânga și, cu un polonic sau o cană, toarnă compoziția în tigaie. Această trebuie să sfârâie. În același timp, rotește tigaia astfel încât aluatul să se aranjeze uniform. Cantitatea de aluat trebuie să acopere întreagă suprafața a tigăii. Este momentul să așezi tigaia deasupra focului. Când suprafața vizibilă a aluatului își va pierde luciul, iar marginile clatitei încep să prindă o culoare aurie, este timpul să întorci clătită.
Se amestecă toate ingredientele într-un castron, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Compoziția obținută se lasă să se odihnească timp de o oră. Se unge tigaia cu puțin ulei și se prăjesc clătitele. Se umplu, după ce s-au prăjit toate, cu gem, după preferință.
Clătitele sunt un desert delicios și pentru că rețeta de clătite poate fi adaptată cu ușurință, se pot face foarte simplu și clătite de post.
Pasați banana. Puneți întâi făină în bol și adăugați, treptat, apa minerală, amestecând cotinuu cu un tel pară, să nu facă cocoloașe. Incorporați banană pasată amestecând energic. La final adăugați uleiul, sărea și coajă de lămâie. Omogenizați. Pregătiți o tigaie antiaderenăa, o încingeți bine, bine și puneți câte-un polonic din compoziție, apoi înclinați tigaia să se prelingă uniform.
Lăsați până se rumenește, apoi învârtiți și coaceți și pe cealaltă parte.
Se amestecă într-un castron zahărul, cu zahărul vanilat, făină și sărea, apoi se adaugă apa minerală și uleiul și se ameste încet cu țelul. Dacă iese prea groasă compoziția se mai adaugă apa minerală, dacă este prea subțire se mai pune puțină făină. Se toarnă apoi clătitele într-o tigaie specială, bine încinsă, și se coc pe ambele părți. Se umplu cu fructe sau gem.
Clătitele cu banane se pot face din doar două ingrediente și sunt ideale pentru copii mici, de peste un an.
Pisăm o banană, adăugăm oul întreg și 2 albușuri, și amestecăm. Se încinge o tigaie, unsă cu puțin ulei, la foc mediu și aluatul pregătit se toarnă în formă de aproximativ 5 cm / clătită. Clătita, când este pe jumătate prăjită, se întoarce pe cealaltă parte aproximativ după 25 de secunde, sau până când marginile acesteia devin maro.
Spargem ouăle întregi și le mixam bine cu un vârf cuțit sare. Adăugăm laptele și omogenizăm ușor. Putem adaugăa esențe. Incorporăm făina, apoi turnăm apa minerală, urmând să amestecăm în acest moment foarte bine, astfel încât să nu avem cocoloașe de făină iar aluatul să fie fîn, mătăsos. Încingem bine tigaia pentru clătite și o ungem cu foarte puțin ulei amestecat cu unt topit. Turnăm aluatul în tigaie și printr-o rotație rapidă acoperim fundul tigăii în strat subțire, uniform. Apoi întarcem clătita și repetăm cu fiecare dintre ele.
Citește și: MUJDEI DE USTUROI. 10 REȚETE DE MUJDEI DE USTUROI DELICIOS
Puneți banana într-un bol și o pasați cu furculița. Puteți folosi și un blender vertical pentru a amesteca toate ingredientele. Puneți întâi făină în bol și adăugați, treptat, apa minerală, amestecând cotinuu cu un tel pară, să nu facă cocoloașe. Incorporați banană pasată amestecând energic. La final adăugați uleiul, sărea și coajă de lămâie. Omogenizați. Pregătiți o tigaie antiaderenăa, o încingeți bine, bine și puneți câte-un polonic din compoziție, apoi înclinați tigaia să se prelingă uniform.
Lăsați până se rumenește, apoi învârtiți și coaceți și pe cealaltă parte.
Clătitele proteice sunt ideale pentru un mic dejun sănătos.
Amestecăm toate ingredientele împreunăși creăm aluatul, pe care îl turnăm într-o tigaie încinsă. Aluatul îl întoarcem în tigaie, până când marginile lui încep să prindă culoarea aurie.
Citește și: ASTA E REȚETA CARE TE SCAPĂ DE 10 BOLI! COMBINAȚIA ESTE ȘI O ÎNCÂNTARE PENTRU PAPILELE GUSTATIVE
Se amestecă toate ingredientele într-un castron, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Compoziția obținută se lasă să se odihnească timp de o oră. Se unge tigaia cu puțin ulei și se prăjesc clătitele. Se umplu, după ce s-au prăjit toate, cu gem, după preferință.
Bate foarte bine ouăle și zahărul pudră, cu mixerul. Adaugă un praf de sare și, pe rând, cele două linguri de ulei. Amestecă bine. Pune aromele. Pune o parte din făină, amestecă bine și o parte din lapte. Omogenizează. Adaugă restul de făină și restul de lapte. Aluatul de clătite trebuie să fie omogen și de consistență smântânii subțiri.
Lasă aluatul de clătite să stea, la rece, 30-45 de minute înainte de a le prăjii. Verifică dacă aluatul s-a îngroșat și subțiază-l, dacă trebuie, cu puțin lapte, până ajunge la consistență potrivită. Se prăjesc în tigaia (clasică sau antiadeziva) bine încinsă. La prima clătită unge tigaia, apoi doar din când în când. Se prăjesc pe ambele părți. Le poți întoarce cu un cuțit cu lamă lată și vârful rotund (că să nu se rupă clătită). Păstrează clătitele la cald până le pui umplutura.
Ia un castron mare şi bate ouăle cu sarea. Adaugă alternativ lapte şi făina. Amestecă aluatul cu telul, ca să nu se formeze cocoloaşe. Pune esenţa de vanilie şi zahărul vanilat. Adaugă şi untul topit, având grijă să amesteci continuu. Dacă ţi se pare prea gros, mai adaugă lapte sau apă minerală, iar dacă aluatul este mult prea lichid, îngroaşă-l cu puţină făină.
Încinge o tigaie şi cu un polonic toarnă compoziţia în tigaia unsă cu puţin ulei. Ai grijă ca aluatul să acopere toată suprafaţa tigăii şi lasă clătita să se coacă bine, pentru că altfel nu o vei putea desprinde de pe fundul tigăii.
Când observi că s-a copt pe o parte, e timpul să întorci clătita. Poţi folosi o spatulă sau te poţi folosi doar de coada tigăii, dacă ai experienţă, aruncând clătita în sus astfel încât să cadă cu partea necoaptă înapoi în tigaie. La final, pudrează-le cu zahăr sau umple-le cu gem, dulceaţă sau cremă de ciocolată şi rulează-le.
Poftă bună!