Suleyman Magnificul, marele sultan al Imperiului Otoman, a avut o rețetă aparte pentru cafeaua de zi cu zi. Iubea aroma intensă a cafelei și doar puțini sunt cei care îi știau ingredientele secrete.
Fără doar și poate, Suleyman Magnificul este unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie. Perioada din timpul domniei lui a reprezentat apogeul Imperiului Otoman. Întinzându-se pe trei continente, el dispunea de o suprafaţă de peste 6 milioane de kilometri pătraţi, cu o populaţie de peste 25 de milioane de oameni, depăşind cu mult populaţia celorlalte state europene. Războaiele purtate au adus turcilor imense bogăţii şi o autoritate tot mai mare. Moneda otomană a ajuns să fie cea mai puternică din Europa. De asemenea, armata otomană era cea mai numeroasă de pe continent. Istanbulul reprezenta cea mai mare capitală din lume:700.000 de locuitori.
Sultanul Suleyman a reuşit să îmbine calităţile de bun strateg cu cele ale unui subtil om politic. A participat personal la majoritatea campaniilor otomane, a elaborat planuri de luptă şi a condus efectiv politica externă, dar şi pe cea internă a imperiului. Sultanul era un mare iubitor al artelor, el însuşi poet, sprijinitor al literaturii, cât şi al artelor plastice. Iar pe lângă aceste lucruri, era un mare iubitor de cafea, iar pentru prepararea ei a avut o rețetă specială.
În prezent, nu mai sunt mulți cafegii care știu să preparare faimoasa cafea a lui Suleyman Magnificul. Unul dintre ei este Gheorghe Florescu, un celebru cafegiu din București și are rețeta de la Avedis Carabelaian, conform Repriza.ro.
Se ia un ibric, iar cu ceașca cu care se bea cafeaua se măsoară apa. În cazul în care îți place să bei cafeaua cu zahăr, atunci poți să adaugi câte o linguriță de zahăr pentru fiecare ceașcă de apă.
Apa se pune la fiert, iar când devine călduță, se pune cafeaua. Sunt suficiente 10 grame de cafea pentru fiecare ceașcă.Cafeaua se amestecă și se lasă să fiarbă până când devine puternică, dar nu trebuie să dea în clocot. Atunci, se mai ia o linguriță rasă de cafea și se presară în ploaie în ibric, după care se amestecă până se omogenizează. (CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ ACUM SULTANA HURREM DIN SULEYMAN MAGNIFICUL. LA 39 DE ANI, E MAI FRUMOASĂ CA NICIODATĂ!)
Ulterior, se iau câte două lingurițe de caimac și se pun în fiecare ceașcă. Cafeaua din ibric se lasă pe foc la fiert, până la final. Cafeaua fiartă se toarnă în cești peste caimacul deja adăugat în ele. Persoanele care preferă o cafea mai aromată, pot opta pentru cardamom, iar acesta adaugă un plus de aromă cafelei, însă, fără a-i modifica substanțial gustul.
Cafeaua turcească preparată după rețeta preferată de Suleyman Magnificul se recomandă a fi servită fără a se strecura zațul.