În episodul 23 al sezonului 7 din Asia Express – Drumul Zeilor, care a fost difuzat pe data de 7 octombrie 2024, concurenții au fost „provocați” să treacă de una dintre cele mai dificile probe de până acum: să mănânce supa din cuib de pasăre. Cum se gătește această delicatesă? Este cunoscută drept cea mai scumpă ciorbă din lume!
Această probă a făcut parte din lupta pentru imunitate și le-a dat ocazia să experimenteze una dintre cele mai luxoase delicatese din gastronomia asiatică.
Începem prin a spune că în cultura culinară chineză, supa din cuib de pasăre este o mâncare extrem de valoroasă și apreciată, cunoscută pentru proprietățile sale nutritive, dar și pentru beneficiile pentru sănătate. Aceasta este făcută din cuiburile unei specii de lăstun-mare, care le construiește din salivă.
Recoltarea nu este una ușoară, asta pentru că sunt situație pe pereții stâncoși din peșterile din sud-estul Asiei, iar culegătorii sunt nevoiți să se urce pe scări de bambus pentru a ajunge la ele. După ce au fost recoltate, cuiburile trec printr-un proces și mai greu. Prețul lor poate ajunge chiar și la câteva mii de dolari per kilogram. Acest preparat mai este cunoscut, de asemenea, sub denumirea de „aur alb”.
Citește și: Mihai Găinușă și Oana Paraschiv au furat din nou, la Asia Express. Ce au sustras dintr-un magazin
Pentru a pregăti această supă specială, cuiburile trebuie mai întâi curățate atent, asta pentru a elimina orice impurități. Acest proces împlică înmuierea lor în apă pentru câteva ore sau peste noapte, până când își măresc volumul și de devin mai moi.
După ce au fost înmuiate, cuiburile se pun la fiert la foc mic într-un vas de 1,5 litri de apă purificată, timp de două ore. Pe măsură ce fierb, acesta capătă o consistență gelatinoasă. Pentru varianta dulce, specifică bucătăriei din regiunea Canton, se adaugă zahăr rock în timpul fierberii.
În cazul versiunii sărate, se pot încorpora albușuri de ou bătute ușor, care foarmează fire subțiri de ou în supă. De asemenea, gustul poate fi ajustat cu puțină sare. Servirea supei din cuib de pasăre este simplă, dar sofisticată, fiind adesea garnisită cu felii subțiri de ghimbir sau frunze proaspete de coriandru, pentru un plus de aromă subtilă.