Retea de hoti de credit pentru telefoane destructurata de politie!
La data de 16 mai a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi si procurorii D.I.I.C.O.T.– S.T. Iasi, cu sprijinul B.C.C.O. Bucuresti, B.C.C.O. Pitesti, B.C.C.O. Brasov, S.C.C.O. Vaslui, S.C.C.O. Ialomita, S.C.C.O. Botosani, S.C.C.O. Harghita si I.P.J. Iasi, au efectuat o actiune pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat in infractiuni informatice. “Au fost efectuate 22 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si pe raza judetelor Iasi, Arges, Brasov, Ialomita, Botosani si Harghita, precum si in mai multe penitenciare unde se aflau o incarcerati o parte dintre suspecti. Gruparea infractionala actiona prin contactarea telefonica a abonatilor companiilor de telefonie mobila in vederea obtinerii prin inselaciune a datelor persoanelor fizice sau juridice care aveau deja un cont on line pentru aflarea codurilor aferente acestor conturi si a codurilor de reincarcare pentru cartelele prepay”, informeaza Politia Romana.
Astfel, datele obtinute erau valorificate, iar creditul obtinut in mod fraudulos era transferat pe cartele prepay intermediare in vederea stocarii pentru valorificare ulterioara. Creditul era vandut direct sau prin intermediari catre diferiti clienti. De asemenea, erau postate anunturi in campusurile universitare ori pe internet sau erau achizitionate diferite produse de pe internet pentru folosinta proprie sau revanzare sub pretul pietei. Pana in prezent, au fost identificate 32 de victime pentru 131 de conturi compromise.
In urma activitatilor desfasurate s-au ridicat in vederea confiscarii circa 15.000 cartele SIM, 122 de telefoane mobile, sase autoturisme de lux, 15 laptopuri, 18 HDD, 7.550 de euro, 8.300 de lei, mai multe documente si inscrisuri cu valoare probanta in cauza.
“Cei in cauza sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de constituire sau aderare la un grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau stergerea de date informatice, prin restrictionarea accesului la aceste date ori prin impiedicarea in orice mod a functionarii unui sistem informatic, in scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul si inselaciune”, mentioneaza sursa citata.(Alex Saulea)