Restaurantele din statiunile turistice, pline de alimente stricate
Inspectorii sanitar-veterinari si pentru siguranta alimentelor au demarat controale in unitatile de alimentatie publica situate in locurile de agrement din zonele montane si cele de la malul marii. In doar sase zile au fost controlate 425 de localuri, printre care 187 de unitati de alimentatie publica, 178 de unitati de comercializare a produselor alimentare, 36 de tonete sau rulote si 24 de cofetarii sau laboratoare de cofetarie-patiserie, gelaterii sau unitati de tip fast-food. Din cauza neregulilor depistate, inspectorii au dat 38 de amenzi in valoare de 27.000 de lei si au retras de la comercializare peste 60 de kilograme de carne si produse din carne care prezentau modificari de miros si culoare. Printre cele mai grave deficiente constatate de specialisti in unitatile de alimentatie publica din Brasov, Bistrita ? Nasaud, Sibiu, Valcea, Buzau, Constanta, Tulcea se numara: depozitarea necorespunzatoare a produselor, nerespectarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de manipulare, lipsa unui spatiu special amenajat pentru depozitarea substantelor folosite la igienizarea si dezinfectia spatiilor. Masuri de preventie a toxiinfectiilor Nu cumpara oua care sunt tinute la temperatura de afara; Nu lua bucati de carne care si-au lasat zeama in tava, pentru ca deja fermenteaza; Evita sa cumperi mancare preparata la gratar si opteaza pentru alimentele fierte cel putin 10 ? 15 minute; Nu-ti face provizii pentru mai multe zile, ci consuma mereu mancarea proaspata; Daca iei fructe si legume in camera, tine-le in frigider; Mancarea trebuie sa aiba un miros si un aspect placut.