Vineri, 29 noiembrie 2024, au început renumărarea buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România. Rezultatele în urma procesului de reverificare ar putea fi anunțat mai devreme. Biroul Electoral Central (BEC) a făcut anunțul oficial.
BREAKING! UPDATE 15:00 – PSD anunță diferențe în urma renumărării și verificării buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. Elena Lasconi este la 300 de voturi de Marcel Ciolacul, potrivit informațiilor PSD: ”Adevărul este următorul – în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanță de aproximativ 300 de voturi față de doamna candidat. Co-partidul dezastrului din anii pandemiei, USR pe numele familie, continuă seria măgăriilor încercând să pună pe piață publică informații false despre rezultatele renumărării.”, a afirmat Lucian Romașcanu, președintele PSD Buzău.
UPDATE/ BEC – Biroul Electoral Central, anunț de ultimă oră pentru operatorii de sondaje din România. Oficialii le transmit celor responsabili de exist-poll-ul alegerilor parlamentare 2024 să respecte caracterul secret al voturilor și să fie discreți în ceea ce privește abordare votanților la ieșirea de la urne. Decizia BEC vine după ce la alegerile prezidențiale – din 24 noiembrie 2024, rezultatele exit-poll-ului au fost complet diferite de rezultatele voturilor finale.
”În vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 1 decembrie, vă reamintim că operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora.
De asemenea, au acces și în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 50 de metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare”, se arată în comuicatul BEC – Biroul Electoral Central.
Anunț de ultimă oră despre procesul de renumărare și verificare a buletinelor de vot din primul tur al prezidențialelor din România. Duminică, la ora 22:00, Biroul Electoral Central (BEC), ar putea anunța datele rezultate în urma renumărării buletinelor de vot.
Reamintim că decizia de renumărare a voturilor a fost hotărâtă de Curta Constituțională a României (CCR) în urma unei solicitări depuse de candidatul la prezidențiale Cristian Terheș (PNCR) de anulare a primului tur. Vezi și: Alegeri Parlamentare 2024 LIVE UPDATE. Unde votează românii? Cum poți afla secția de votare la care ești arondat
„Rezultatul (…) se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator”, se arăta în decizia BEC.
Potrivit deputatului USR Cătălin Drulă, în urma renumărării făcute de către reprezentanții partidului din care face parte, diferența dintre Elena Lasconi (locul 2) și Marcel Ciolacu (locul 3) a crescut cu aproape două mii de voturi: ”Numărătoarea paralelă: după 80% din secții renumărate, diferența dintre Elena Lasconi și Ciolacu a CRESCUT cu 1.700 de voturi”, a scris politicianul pe Facebook.
Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, rezultatele renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale din România ar putea fi afișate mai devreme decât a stabilit Biroul Electoral Central (BEC).
”Astăzi e zi de sărbătoare, așa că vă dau o veste bună. Birourile electorale județene s-au mobilizat și până la această oră, mai bine de jumătate din județele țării au finalizat acțiunea de numărare a voturilor. Până la sfârșitul zilei avem încredințarea că aproape toate județele vor termina de numărat buletinele de vot.
E posibil să mai rămână două-trei dintre județele mari și foarte mari, pentru că acolo numărul buletinelor de vot este semnificativ mai mare. Deci au nevoie de timp mai mult pentru a le procesa. În orice caz, până mâine dimineață toate procesele verbale din țară vor fi procesate. Nu a fost niciun fel de incident (n.r. la renumărare), cel puțin să fi fost adus la cunoștința noastră sau a Biroului Electoral Central.
În Birourile electorale județene sunt reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice care au propus candidați la președinția țării. Deci există o transparență totală pentru că aceștia participă efectiv la numărarea voturilor. În al 2-lea rând, nu este prevăzut în lege ca la o astfel de operațiune, absolut inedită de altfel, să participe alții decât membrii Birourilor electorale județene, personalul tehnic auxiliar al acestora și statisticienii de la Institutul Național de Statistică ”, a anunțat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.