Foarte mulți români așteaptă cu nerăbdarea jumătatea lunii mai, ridicarea stării de urgență și trecerea la starea de alertă, pe teritoriul României, aducând și măsuri de relaxare în ceea ce privește circulația persoanelor.
Dar asta nu înseamnă că va fi o relaxare totală în țara noastră, pericolul COVID-19 nefiind depășit, iar riscul ca infecția să cunoască o răspândire accentuată și nedorită rămâne foarte mare. În acest context medical și pentru a clarifica tot ceea ce se va întîmpla în perioada următoare, secretarul de stat Raed Arafa a postat un mesaj lămuritor pe pagina sa de socializare, făcând apel la înțelepciune, răbdare și încredere.
„Citeam un articol în care este tradus un interviu cu un expert virolog din Germania, Christian Drosten. Acesta explică cum este el văzut ca „distrugătorul economiei” și cel care nu lasă normalitatea cunoscută de toți să revină prin relaxarea măsurilor luate în criza declanșată de Covid. El spune clar că temerea lui este cel de al doilea val care poate fi unul mortal și explică cum cresc criticile împotriva măsurilor luate de autorități pentru că oamenii în Germania nu au văzut o situație similară cu Italia, de exemplu, la ei acasă. Văd că spitalele nu sunt pline și văd că decesele sunt mai puține. În ultima perioada, au început unii să promoveze o abordare similară în România. Încep presiunile majore pentru o relaxare generală, începe inducerea percepției că am fi stat degeaba acasă, că spitalele au stat degeaba goale, că economia s-ar fi distrus din cauza unor măsuri care nu trebuiau luate… etc. Ce nu înțeleg mulți însă este faptul că lumea nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație, și cu un astfel de impact, de aproximativ 100 de ani. (…)”, scrie Raed Arafat.
Iată ce spune Raed Arafat despre măsurile de precauție care trebuie respectate după data de 15 mai, astfel încât pericolul reprezentat de COVID-19 să fie minimalizat.
Mesajul meu este de a avea încredere mai departe în deciziile care se iau, de a avea răbdare în continuare, de a avea înțelepciune în modul în care gândim, și de a respecta regulile și recomandările ca să reușim împreună să trecem prin situația aceasta cu prețul cel mai mic posibil!”, a scris, sâmbătă, Raed Arafat pe contul său de Facebook.
(VEZI ȘI AICI: PATRU MILIOANE DE PERSOANE INFECTATE CU COVID-19, PESTE 276.000 DE DECESE. BILANȚUL LA NIVEL GLOBAL)