Cu doar câteva zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, presa internațională atrage atenția asupra tensiunilor politice din țară, dar și asupra potențialelor implicații geopolitice.
Publicații precum Politico și France 24 abordează atât influențele externe asupra procesului electoral, cât și riscurile strategice pentru NATO în cazul unei schimbări politice majore.
„Prezența unui sceptic NATO la Palatul Controceni ar putea crea mari probleme pentru alinață. Georgescu ar putea copia, de exemplu, mondelul premierului ungar Viktor Orban și ar putea acționa ca un agent perturbator pro-Kremlin în cadrul NATO”, scrie revista Politico.
Un aspect alarmant este implicarea Federației Ruse în aceste alegeri. France 24 dezvăluie, citând documente recent desecretizate de Consiliul Suprem de Securitate al României, că țara a fost ținta unor atacuri hibride rusești deosebit de agresive, menite să destabilizeze scena politică. Aceste acțiuni au fost orchestrate într-un context electoral delicat. Se avertizează că dacă un lider cu o poziție critică față de cooperarea cu Alianța ar ajunge la Palatul Controceni, acesta ar putea adopta politici asemănătoare celor promovate Viktor Orban.
„Documente desecretizate miercuri de Consiliul Suprem de Securitate al României au arătat că țara a fost ținta unor „atacuri rusești hibride agresive” într-o perioadă de alegeri consecutive”, scrie Frace 24.
Citește și: Călin Georgescu răspunde celor mai controversate întrebări: ”Am simțit că voi fi președinte!”
În același timp, jurnaliștii străini explorează impactul pe care un potențial președinte sceptic față de NATO l-ar putea avea asupra alianței. Posibilitatea unei asemenea schimbări provoacă îngrijorări serioase cu privire la rolul României ca partener de încredere în cadrul Alianței.
„O campanie „extrem de organizată” și de „gherilă” pe rețelele de socializare, prin distribuirea de mesaje identice și utilizarea unor persoane influente. România a fost identificată drept „stat inamic” de către Moscova și o țintă prioritară pentru „acțiuni hibride agresive””, scrie BBC.
Subiectul este dezbătut pe larg și în alte publicații internaționale, inclusiv în presa britanică, care subliniază că viitorul lider al României va avea un rol decisiv în configurarea relațiilor geopolitice.
Citește și: Călin Georgescu, interviu pentru The Times! Ce a spus despre Vladimir Putin: ”Este un…”