Reguli stricte la BAC 2019. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen
La fel ca în anii anteriori, și în 2019 există o serie de reguli stricte la BAC! În rândurile de mai jos, elevii află exact ce nu au voie să facă în sala de examen. Conform oficialilor din Ministerul Educației Naționale, peste 136.000 de candidaţi, 116.316 din promoţia curentă şi 19.771 din promoţiile anterioare, s-au înscris pentru a susţine prima sesiune a examenului de bacalaureat.
Citește și: Ajutorul pe care toți elevii l-au așteptat. Cum să iei bacul cu nota 10
Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen când dau probele din cadrul BAC-ului
Accesul candidaților în centrele de examen la probele scrise din cadrul BAC-ului se face în intervalul orar 07:30 – 08:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie, potrivit art. 56, alin. (1) din Anexa 2 la Ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010. Absolvenții de liceu nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe și orice alte elemente asemănătoare. De asemenea, la capitolul “obiecte interzise în sala de examen” se încadrează și: cărți, manuale, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Ei sunt obligați să le lase în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză acest lucru nu sunt primiți în examen.
Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. “Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, au precizat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale (MEN).
De asemenea, absolvenților de liceu nu le este permis să comunice între ei sau cu exteriorul în timpul probelor de la BAC, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare.
“Cei surprinşi în aceste situaţii (n.r.: cele enumerate în paragraful de mai sus) vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului”, conform MEN.
Atenție! Sălile de examen sunt supravegheate cu camere video si audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile de BAC verifică, prin sondaj, înregistrarile audio-video din sălile de examen.
Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 1 – 4 iulie, între orele 8:00 – 16:00. Primele note de la BAC vor fi afișate pe 8 iulie până în ora 12:00 pe site-ul bacalaureat.edu.ro, dar și în centrele în care s-a susținut examenul maturității.
Cei care nu vor obține o medie de promovare a examenului maturității, ei vor fi nevoiți să se înscrie din nou ca să poată susține BAC-ul în a doua sesiune, care se desfășoară în perioada 21 august–3 septembrie.