Vești noi pentru toți șoferii trecuți de a doua tinerețe! Uniunea Europeană a renunțat la planul de a stabili reguli comune în legătură cu reînnoirea permiselor auto pentru conducătorii în vârstă. Fiecare stat membru va avea libertatea să-și aleagă propriile reglementări în ceea ce privește această situație, notează capital.ro. În țara noastră a fost adoptat și un proiect legislativ, în decembrie 2024, referitor la permisele auto în rândul vârstnicilor. Ce au de făcut seniorii români pentru a putea conduce?
Se schimbă valabilitatea la permisul auto! Uniunea Europeană a lăsat baltă planul de a stabili reguli comune privind reînnoirea permiselor de conducere pentru șoferii seniori. După această decizie, fiecare stat membru UE va putea să-și stabilească propriile reguli în privința acestei situații.
În România a fost adoptat un nou proiect legislativ, care aduce reguli stricte pentru conducătorii auto în vârstă. Cei care au peste 70 de ani vor fi obligați să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare 5 ani. Șoferii, care au depășit vârsta de 80 de ani, trebuie să-l schimbe la 2 ani. Aceste reînnoiri nu se fac simplu, ci după un control medical amănunțit.
CITEȘTE ȘI: Schimbări radicale după aderarea în Schengen! Ce trebuie să știe șoferii români cu permis categoria B
Uniunea Europeană a hotărât să renunțe la introducerea unor reguli legate de controalele medicale periodice pentru șoferii seniori. Această decizie va fi lăsată la decizia fiecărui stat membru. Liderii UE au luat această hotărâre în decembrie 2024.
În țara noastră a fost adoptat un proiect legislativ în toamna lui 2024. Au fost introduse mai multe reguli stricte pentru reînnoirea permiselor auto ale șoferilor seniori. Noile reglementări arată că:
Reînnoirea permisului auto este condiționată de un control medical complex. Șoferii vârstnici trebuie să meargă la diverse controale, la următoarele specialități: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie.
CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru șoferi! Cu cât va crește prețul pentru un litru de benzină sau de motorină în 2025
Dacă în România sunt reguli stricte privind șoferii seniori, în alte țări din Europa lucrurile nu stau la fel. Spre exemplu, în Belgia, Franța și Suedia, permisele de conducere sunt eliberate pe viață, fără a fi necesară reînnoirea, indiferent de vârsta șoferului.
În Finlanda sunt prevăzute controale medicale obligatorii la fiecare 5 ani pentru șoferii care au împlinit 45 de ani. Și asta nu e tot! Conducătorii auto trebuie neapărat să aibă o confirmare venită de la două persoane privind capacitatea lor de a conduce.