Regula de care trebuie să țină cont chiriașii la semnarea contractului de închiriere. Riscă sancțiuni considerabile dacă nu fac asta
Mulți sunt românii care locuiesc în chirie, însă puțin dintre ei știu și toate regulile de care trebuie să țină cont atunci când închiriază un apartament. Contractele de locațiune sunt frecvent întâlnite, alături de cele de vânzare-cumpărare. Acestea sunt încheiate între chiriaș și un singur proprietar, dar există și cazuri în care chiriașul are nevoie de mai multe semnături, potrivit capital.ro.
Dacă în mod normal contractul de locațiune este semnat între chiriași și proprietar, în cazul coproprietății, procesul devine mai complicat, deoarece drepturile și responsabilitățile sunt împărțite între mai multe persoane, iar deciziile sunt influențate de regulile juridice aplicabile coproprietății.
(CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ VIAȚA ÎN NEW YORK? O ROMÂNCĂ NE SPUNE CE CHIRIE COLOSALĂ PLĂTEȘTE: „NU ESTE IEFTIN DELOC”)
Chiriașii au nevoie de mai multe semnături pe contract
Așa cum spuneam, un proprietar individual are control exclusiv asupra bunului său și poate lua decizii de dispoziție sau administrare fără a cere acordul altora. Însă, în cazul de coproprietate, deciziile legate de bunul comun trebuie luate în mod colaborativ, iar în multe cazuri este necesar acordul tuturor sau al majorității coproprietarilor pentru a lua o decizie.
Pentru încheierea unui contract de locațiune cu o durată mai mare de 3 ani, este necesar acordul tuturor coproprietarilor, deoarece această acțiune este considerată un act de dispoziție, care presupune transferul unor drepturi asupra bunului.
Vezi de ce alte reguli importante trebuie să țină cont chiriașii AICI.