Regizorul Marlen Huţiev, realizatorul unor filme-cult în anii 1960 şi părintele noului val al cinematografiei sovietice, a decedat la Moscova, la vârsta de 93 de ani, a anunţat, marţi, Uniunea Cineaştilor din Rusia, scrie AFP.
„El a trăit o viaţă plină de dramă şi bucurie„, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Uniunii, Tatiana Nemcinskaia.
Născut în 1925 în Georgia sovietică, dintr-un tată comunist, care mai târziu a fost ucis de epurările staliniste, şi o mamă aristocrată, Marlen (acronimul de la Marx şi Lenin), el a semnat numeroase filme care vor forma baza noului val sovietic în perioada de dezgheţ politic care i-a urmat morţii lui Stalin în 1953.
„Primăvară pe strada Zarecinaia”, lansat în 1956, anul în care Nikita Hruşciov lansa raportul referitor la cultul personalităţii lui Stalin, este un film care frapează prin realismul poveştii unei tinere profesoare, care soseşte într-un oraş de provincie pentru a preda cursuri la seral muncitorilor.
Vizionat de peste 30 de milioane de spectatori în cinematografe, a devenit film-cult în URSS.
Opt ani mai târziu, „Avantpostul lui Ilici” va deveni „filmul simbol al dezgheţului, care surprindea prin noua tonalitate şi întrebările despre viaţă”, îşi aminteşte cineastul rus Pavel Lunghin.
„Huţiev a revoluţionat lumea noastră”, a adăugat realizatorul filmului „Taxi Blues” (premiul pentru regie la Cannes în 1990), a cărui familie era apropiată de cineast.
Marlen Huţiev ”a fost un mare romantic”, estimează cineastul rus Timur Bekmambetov, cel care a regizat ”Night Watch” (2004).
”Huţiev este astăzi farul noii generaţii de regizori ruşi, sinceri şi direcţi”, a declarat, pentru AFP, Bekmambetov, unul dintre puţinii cineaşti ruşi care lucrează la Hollywwod.
Preşedintele Vladimir Putin a prezentat condoleanţe după vestea morţii cineastului ”eminent”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.