Unul dintre cei mai emblematici regizori europeni, fondator al mișcării Dogma95 și laureat a numeroase premii la festivalurile internaționale de film, a fost diagnosticat recent cu boala Parkinson.
Lars von Trier (68 de ani) a schimbat fața cinematografiei globale atunci când a pus bazele mișcării Dogma95 alături de Thomas Vinterberg (55 ani). Tehnicile avangardiste aduse pe platourile de filmare au oferit spectatorului o nouă viziune asupra actului cinematic.
Recent însă, von Trier a fost internat de urgență la spital după ce a acuzat dureri musculare severe. La spital, doctorii i-au pus un diagnostic sever: suferă de Parkinson.
„Lars primește tratamentul şi îngrijirea de care starea lui de sănătate are nevoie. Se descurcă bine având în vedere circumstanţele”, au transmis apropiații regizorului danez, potrivit The Guardian.
Maladia este o tulburare neurodegenerativă care debutează în intervalul de vârstă 40-70 de ani, progresează lent și provoacă mișcări necontrolate ale corpului, întrucât neuronii din creier mor. Boala Parkinson are cinci stadii:
Boala Parkinson nu poate fi vindecată, însă prin medicație se pot îmbunătăți semnificativ simptomele.
În anii ’90, marile studiouri cinematografice investeau milioane de dolari în efecte speciale, iar regizorii aflați la început de drum nu aveau acces în aceea lume, astfel că multe filme promițătoare se pierdeau. Când a pus bazele Dogmei 95, Lars von Trier dorea să ofere regizorilor șansa de a face filme așa cum își doresc: bazate pe poveste, cadru și actorie.
„Cu puţin noroc, ar trebui să rămână câteva filme decente în urma mea”, transmitea nu demult, Lars von Trier.
Considerat a fi „copilul teribil” al cinematografiei, filmele lui von Trier abordează adesea subiecte controversate, precum nimfomania, ritualurile satanice sau munca forțată.