Majestatea Sa Regele Mihai I, gonit din ţară de autorităţile comuniste pe 3 ianuarie 1948, a rămas, după abdicarea din 30 decembrie 1947, şi fără averea pe care o deţinea în nume propriu sau în numele Casei Regale a României. După Revoluţia din 1989 însă, Regele Mihai a început, încet-încet, conform legilor în vigoare, să recupereze bunurile confiscate abuziv de regimul comunist.
Casa Regală a României deţine Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Castelul Foişor), retrocedat în 2008, şi Domeniul Regal Săvârşin, retrocedat în 2001. Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat, dar nu se află în proprietatea sa. În plus, Regele Mihai I mai deţine aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga-Predeal şi zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietăţi care i-au fost retrocedate.
Orice estimare a averii Regelui Mihai I nu poate fi decât una aproximativă, în condiţiile în care, de exemplu, Domeniul Regal Sinaia are valoare de patrimoniu şi nu se supune „preţului pieţei”. Atunci când avocaţii Casei Regale au purtat discuţii cu Guvernul României în vederea renunţării la drepturile asupra domeniului Peleş, suma propusă a fost de 30 de milioane de euro. Cele două părţi nu au ajuns însă la o înţelegere, discuţiile fiind întrerupte înainte de debutul crizei economice.
O altă valoare estimativă a Peleşului vehiculată, care pare a fi mult mai aproape de realitate, a fost de 150 de milioane de euro, în condiţiile în care Castelul Bran a fost estimat la 140 de milioane de dolari.
În 1948, toate bunurile Casei Regale a României au fost confiscate şi trecute prin decret în proprietatea statului. Este vorba despre şase castele (Castelul Curtea de Argeş, Castelul Săvârşin, Castelul Bran, Castelul Mediaşul Aurit, Castelul Peleş, Castelul Măneşti), cinci palate (Palatul „Cetatea de nisip”, Palatul Elisabeta, Palatul din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul Snagov), plus Cazarma din Curtea Palatului din Calea Victoriei, peste 15.000 ha de teren agricol, peste 137.000 ha de teren forestier, sute de vile, imobile, corpuri de clădiri urbane şi rurale, case de vânătoare şi cabane.
Potrivit avocatului Casei Regale, Adrian Vasiliu, în acest moment nu mai există nicio revendicare din partea Casei Regale. Acesta a precizat pentru gândul că au fost revendicate doar proprietăţile care i-au aparţinut Regelui Mihai, şi nu şi cele ale Coroanei. „Nu mai există nicio revendicare din partea Casei Regale. Există mici discuţii pe diferenţe de suprafeţe (pentru proprietăţiile redobândite –n.r.), dar sunt neimportante”, a spus, în urmă cu ceva vreme, Vasiliu.
Cu toate acestea, conform topurilor de specialitate, averea Regelui Mihai I se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro, sumă în care, evident, nu este socotită valoarea Peleşului.