Masura reducerii CAS va fi aplicata incepand cu 1 octombrie, legea fiind deja publicata in Monitorul Oficial, in data de 19 septembrie.
Initiativa guvernului a fost bine primita in mediul de afaceri, mai ales ca aceasta va permite ca firmele din Romania sa pastreze in buzunarul lor nu mai putin de 5 miliarde de lei. Este vorba despre o suma importanta care ar putea fi reinvestita de catre cei care isi dezvolta afaceri pe teritoriul tarii noastre.
Masura permite reluarea cresterii economice, insa impactul ei se va putea resimti abia in 2015.
“Mediul de afaceri a salutat aceasta reducere. Este evident ca impozitarea in Romania era excesiva si reducea semnificativ competitivitatea Romaniei in comparatie cu alte tari care isi propun sa atraga investitii straine. Am fost foarte bucurosi de aceasta masura, dar ne aratam in continuare preocupati de sustenabilitatea acesteia. (…) Reducerea CAS-ului ar putea incuraja reluarea cresterii economice. Acest impact estimat de circa 5 miliarde de lei se va manifesta plenar numai in anul 2015, pentru ca in 2014, vom vedea un impact numai in ultimul trimestru sau in functie de momentul in care va fi adoptata aceasta masura, poate intr-o singura luna sau doua luni din acest an.”, a declarat Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.
Chiar daca masura s-ar putea traduce si prin pierderea unei sume importante la buget, pe termen lung, reducerea CAS-ului poate permite o dinamica economica favorabila.
“Ideea reducerii CAS-ului este bine primita de mediul de afaceri. Toata lumea stie ca impozitarea pe munca era destul de mare si era nevoie sa se mearga in aceasta directie. Pentru un salariu mediu de 2300, impactul este sa spunem de vreo suta si ceva de lei, 115 lei. Nu este ceva dramatic la nivelul unei firme, dar sunt 5 miliarde care raman in buzunarele firmelor. (…) S-ar putea ca acesti bani sa fie indreptati catre investitii, asa cum spera si guvernul si daca va fi asa, s-ar putea sa aiba un efect multiplicator, sa contribuie la dezvoltartea economica, si prin acest canal sa compenseze pierderea pe care bugetul o are pe termen scurt cel putin. Daca vom avea o dinamica economica favorabila in 2015 si asa mai departe, s-ar putea ca efectul negativ asupra bugetului sa treaca neobservat si pe un asemenea scenariu se bazeaza si guvernul.”, a explicat si analistul economic Aurelian Dochia.
R.O.