Record în rândul înșelătoriilor online! O tânără din România i-a trimis unui ”prinț nigerian” jumătate de milion de euro

Publicat: 17/03/2024 | 23:25
O tânără din România a fost victima unei înșelătorii online/ Sursa foto: Pixabay

O tânără din România a căzut victimă unei înșelătorii online. Totul a început atunci când un așa-zis prinț nigerian s-a apropiat de ea și i-a câștigat încrederea. Învăluită în ”vraja” iubirii, femeia i-a trimis sume importante de bani bărbatului, ajungând la jumătate de milion de euro.

A fost stabilit un record în rândul înșelătoriilor online în Sibiu. O tânără a fost convinsă de un ”prinț nigerian” să îi trimită sume imense de bani. Escrocul a păcălit-o pe româncă folosind o metodă cunoscută în mediul cyber-security sub denumirea de ”scrisoarea nigeriană” sau ”Fraudă cu taxe în avans” (Fraudă 419).

Citește și: ING BANK, AVERTISMENT PENTRU TOȚI CLIENȚII. SĂ NU FACI ASTA! VEI RĂMÂNE FĂRĂ BANI ÎN CONT

Cum a fost păcălită tânăra din România

Metoda ”scrisoarea nigeriană” constă în crearea unui const cu o identitate falsă. De cele mai multe ori un autorul se dă drept un bărbat între două vârste, fie afacerist de succes, fie dintr-o familie nobilă. Ulterior, escrocul abordează femei din toată lumea și le câștigă încrederea până acceptă să fie într-o relație cu el. Pentru a le stoarce de bani, infractorul le cere să trimită în avans plata unor taxe poștale pentru un presupus cadou scump.

„Tehnicile sunt din ce în ce mai rafinate. Se ajunge până scenariul în care unei persoane i se spune că poate investi într-o schemă rapidă de finanțare, în urma căreia după un aport de câteva sute de euro câștigă uneori chiar și 1.000 de euro.

Banii aceștia sunt virați victimelor în cont, pentru a li se câștiga încrederea. Mai apoi, victimele sunt din nou contactate – de multe ori prin discuții pe WhatsApp – pentru a li se propune continuarea colaborării.

Doar că acum sumele puse în joc cresc. Iar josnicia acestor scheme ajunge în situații în care, după ce victimele virează și peste 10.000 de euro în astfel de «investiții», acestea sunt înștiințate că pentru a li se plăti câștigul trebuie plătite niște impozite înainte.

Impozite calculate la alte 2 – 3.000 de către autorii fraudelor care încredințează victimele că acești bani, laolaltă cu câștigul lor integral, le vor fi virate în conturi în câteva zile.

Doar că, după câteva zile, la numărul de WhatsApp prin care au ținut legătura cu un profil care are la fotografie imaginea unei frumoase domnișoare, nu mai răspunde nimeni. Dosarele acestea par de nerezolvat pentru autoritățile noastre”, a explicat un avocat, potrivit Turnul Sfatului.

La nivelul județului Sibiu, acolo unde a avut loc această escrocherie, numărul infracțiunilor de înșelăciune în mediul online a crescut cu 25% în ultimul an. Mai îngrijorător este că autoritățile se declară neputincioase în fața acestor situații.

„Este necesară angajarea unor specialiști. Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește.”, a spus Bogdan Nicolae Dancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Citește și: SCHEMA CU „LIKE LA POSTARE” PENTRU A PRIMI ÎNTRE 10 ȘI 50 DE LEI. ÎNȘELĂTORIA CARE TE POATE SCUTURA DE BANI, DE FAPT