Vremea pare că a luat-o razna în această vară, canicula punând stăpânire pe toată Europa. Nici Turcia nu a scăpat de vremea toridă, temperaturile atingând în această țară un nou record maxim. Nu mai puțin de 50 de grade Celsius au fost înregistrate în provincia Hatay, care a fost devastată de cutremurele din luna februarie a acestui an.
În această vară, toată Europa a fost lovită de un val de caniculă fără precedent. Turcia nu a scăpat nici ea de căldura extremă, această țară înregistrând chiar un nou record de temperatură.
Luni, 14 august 2023, districtul Hassa, situat în sud-estul provinciei Hatay, a intrat în istorie, temperaturile urcând aici până la 50 de grade Celsius. Astfel, a fost doborât recordul național pentru cea mai ridicată temperatură. Până acum, acest record a fost deținut, timp de trei ani, de districtul Cizre, din estul Şırnak, cu o temperatură de 49,1 grade Celsius.
În luna februarie, provincia Hatay a fost puternic afectată de cutremurele devastatoare ce au lovit sudul Turciei. Pe fondul acestei situații, canicula le dă mari bătăi de cap locuitorilor din această regiune. Mai exact, lipsa apei este o mare problemă, oamenii fiind nevoiți să aștepte la cozi pentru a avea acces la apa oferită de ONG-uri și agențiile guvernamentale.
În urmă cu ceva timp, Serviciul Meteorologic de Stat din Turcia (MGM) a anunțat că temperaturile vor fi cu 6-10 grade Celsius peste normele sezoniere. În această săptămână, doar zona Mării Marmara și costa Mării Egee fac excepție de la această prognoză. În plus, MGM a anunțat că temperaturile medii vor fi mai mari de 40 de grade Celsius în întreaga regiune ce a fost afectată de cutremurele din luna februarie.
În topul temperaturilor record se situează și districtul Siverek ,din sud-estul orașului Urfa, unde temperatura a atins 48,5 de grade Celsius, urmat de districtul Kozan, din sudul orașului Adana, cu 48,4 grade Celsius.
Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie, vor mai putea apărea temperaturi extreme la nivel global și național. Valuri de căldură intense vor cuprinde sudul SUA, Marea Mediterană, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și unele țări din Asia, în această vară.
Datele oferite de Copernicus Climate Change Service (C3S) au arătat că temperatura globală a aerului la suprafață, în iulie 2023, a atins un maxim istoric de 17,18 grade Celsius. În luna iulie s-au înregistrat temperaturi cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai ridicate decât media înregistrată între anii 1850 și 1900.