„Record” de avorturi la Timisoara

De: Cancan
Publicat: 23/01/2011 | 00:00
efect . In Romania se inregistreaza tot mai puţine naşteri, deoarece tot mai multe femei decid sa renunţe la sarcina

Femeile nu mai vor devina mamici. O certifica datele centralizate de Directia de Sanatate Publica, potrivit carora, in doar doi ani, medicii de la cele doua clinici de stat de obstetrica-ginecologie din Timisoara – Clinica Bega si Clinica Odobescu – au efectuat avorturi pe banda rulanta: sase mii de interventii chirurgicale. Cele mai multe dintre femei au deja un copil, iar nesiguranta unui loc de munca, lipsa banilor, dar si reducerea indemnizatiilor pentru cresterea copilului le determina sa bata la usa cabinetelor. O profesoara de la o scoala generala din Timisoara ne-a povestit, cu inima impietrita de durere, ca isi asteapta randul la chiuretaj.

„Am aflat ca am ramas insarcinata in decembrie, anul trecut. A fost cea mai mare bucurie pe care am trait-o vreodata, dar, ca orice lucru bun care ti se intampla in viata, nu dureaza. Am aflat de curand ca orele imi vor fi reduse la jumatate si, in consecinta, salariul imi va fi diminuat. Nu am ce sa fac. Am luat decizia sa renunt la copil si am consultat deja un medic ginecolog”, ne-a spus, cu ochii in lacrimi, tanara. Majoritatea celor care nu doresc sa devina mame au intre 20 si 30 de ani si provin din mediul urban. „Sunt si cazuri de sarcina provenite in urma unor abuzuri sexuale, dar si multe minore care se hotarasc sa recurga la chiuretaj din cauza varstei sau sunt impinse de la spate de parinti”, ne-a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis, medicul Horia Vermesan. El spune ca pacientele se prezinta in primele doua luni de sarcina, fara sa-si puna viata in pericol. „Sunt mii de avorturi, dar nimeni nu poate sti cu exactitate cate sunt de fapt. Asta pentru ca sunt multe femei care fac chiuretaje la cabinete particulare, iar datele acelor paciente sunt confidentiale”, ne-a mai spus seful DSP. Din cauza numarului de chiuretaje in continua crestere, medicii de la cele doua clinici de stat din Timisoara sunt hotarati sa infiinteze in cadrul spitalelor cabinete de consiliere psihologica. Ei spera ca macar asa sarcinile nedorite sa fie prevenite prin mijloace contraceptive.

Nici orfanii nu mai sunt doriti

Numerosi asistenti maternali din Romania au fost pusi in situatia de a renunta la cresterea copiilor pe care ii aveau in plasament, din cauza reducerii veniturilor cu 25%. Peste 700 de mame sociale au iesit din sistem anul trecut, prin pensionare sau demisie, iar numarul copiilor ramasi pentru a doua oara fara parinti a ajuns la 1.400. Autoritatile se arata ingrijorate de situatie, avertizand ca numarul copiilor nimanui este in crestere.