Recensământ România 2022. La ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii. Ce beneficii au cei care participă, ce pățesc cei care refuză
România a început, din 1 februarie, să numere populația și locuințele. În premieră, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), cetățenii vor putea să răspundă la chestionar online, dacă au la dispoziție un telefon sau un laptop.
Salariații care se vor autorecenza vor primi o zi liberă, plătită de angajator, iar cei care refuză să ia parte la recensământ vor fi amendați. Tudorel Andrei, președintele INS, a anunțat cum se va desfășura operațiunea și care vor fi întrebările la care trebuie să răspundă cetățenii.
(VEZI AICI: ÎNCEPE „RECENSĂMÂNTUL” BUGETARILOR DIN ROMÂNIA! ANUNȚUL FĂCUT DE MINISTRUL MUNCII)
“Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante. Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane”, a spus președintele INS, potrivit Digi24.
Românii care vor să se recenzeze online au posibilitatea să completeze chestionarul în perioada 14 martie – 15 mai. Apoi, cetățenii vor fi recenzați direct de persoane autorizate, între 16 mai și 17 iulie.
De ziua liberă vor beneficia toți cei care completează formularele online. Cu ocazia acestui recensământ, INS vrea să afle și cum a afectat pandemia viața românilor, o întrebare de acest gen găsindu-se în chestionar.
Recensământ România 2022. “La nivel local, sunt foarte importante aceste date”
Totodată, Tudorel Andrei e explicat și care vor fi consecințele acestui recensământ, în contextul în care populația României este în scădere.
“Aceste rezultate vor permite în primul rând ierarhizarea României la nivelul Uniunii Europene din punctul de vedere al populației. În acest moment suntem pe locul 6, cu 19,1 milioane, după ultimele estimări. Din păcate, evoluțiile demografice e posibil să ne coboare pe locul 7. La nivel local sunt foarte importante aceste date, pentru că în funcție de rezultatele obținute pot fi accesate fonduri, pot fi stabilite strategii de dezvoltare”, a mai spus Tudorel Andrei.
(NU RATA: A FACUT FARSE DE RECENSAMANT! VEZI AICI CATI MUTANTI SI KLINGONIENI A GASIT „RECENZORUL” BUZDUGAN)