Recalculare pensii 2024. Cine primește mai puțini bani de la 1 septembrie

Publicat: 06/08/2024 | 18:07

Recalcularea pensiilor va avea loc până la data de 1 septembrie 2024, ceea ce înseamnă că în jur de trei milioane de cetățeni vor intra în posesia unor venituri mai mari. Pentru alte două milioane de cetățeni, pensiile vor rămâne la valoarea de până atunci, fără să fie micșorate. Totuși, unii oameni ar putea observa o scădere a sumelor pe care le primesc lunar.

Casele de Pensii din țară au finalizat deja procesul de recalculare. Astfel, în aproximativ două săptămâni, toți pensionarii din România vor primi notificări în plicuri aduse personal de poștași. Cei care nu se află la domiciliu pentru a le primi, le pot ridica de la Casele de Pensii sau de la oficiile poștale.

Citește și: Am făcut calculul! Câți ani trebuie să fi muncit un român, pentru a ieși la pensie cu 4.500 de lei

Cine primește mai puțini bani după recalcularea pensiilor în 2024

Aproape 3 milioane de pensionari așteaptă să primească veniturile după recalculare. Noua formulă a inclus adăugarea unor perioade de muncă la vechime, însă nu în toate cazurile aceste adăugări vor avea un efect pozitiv.

Un reprezentant al Casei de Pensii a explicat că există riscul ca unii pensionari să primească mai puțini bani decât înainte. Este vorba despre cazurile în care adeverințele depuse de beneficiari includ  perioade în care salariul brut era mai mic decât salariul tarifar.

„Există riscul foarte mic ca, dacă adeverințele sunt eliberate corect și includ perioade în care salariul brut era mai mic, pensia recalculată să fie mai mică.”, a explicat un reprezentant al Casei de Pensii.

Procesul de recalculare va continua și după data de 1 septembrie, până în 2025. Reprezentanții Caselor de Pensii au subliniat că la prima recalculare nu vor exista pensionari care să primească bani mai puțini. Veniturile vor fi majorate sau vor rămâne la fel. În schimb, la a doua recalculare, introducerea unor sporuri și a unui al 13-lea salariu poate să ducă la diminuarea pensiei.

„Fiecare trebuie să își facă o analiză atentă. La 1 septembrie, legea ne va permite să valorificăm niște sporuri care anterior nu erau luate în calcul, dar aceasta poate să nu fie întotdeauna în beneficiul pensionarilor.”, a adăugat un alt reprezentant al Casei de Pensii.

Este important de precizat că pensionarii pot aduce adeverințe suplimentare de la locurile de muncă până la 31 august. Cei care nu reușesc să transmită actele necesare până la acea dată vor primi pensiile recalculate începând cu luna următoare depunerii.

Citește și: Ce pensie va primi un român, după recalculare, dacă s-a pensionat cu 30 de ani vechime