Rusia şi Belarus au efectuat un test militar, în această lună, la care au participat aproximativ 100.000 de persoane. Operaţiunea s-a numit Zapad- 2017 şi a nemulţumit conducerea NATO, dar şi mai multe ţări, între care cele Baltice. „Problema majoră constă în cum abordează ei transparenţa. Din păcate, nu vedem acelaşi nivel de transparenţă din partea Rusiei. Am făcut unele progrese la consiliul NATO-Rusia. Toţi ambasadorii de la NATO au fost informaţi de reprezentaţii Rusiei despre exerciţiul ZAPAD 17”, a spus Petr Pavel, preşedintele Comitetului Militar NATO.
România a avut, la rândul ei, o reacţie faţă de manevrele militare Zapad-2017. Astfel, la finalul lunii septembrie, va avea loc, la Bucureşti, o conferinţă pe teme de securitate, organizată de NATO şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Iată comunicatul:
”În faţa ofensivei ruseşti din regiune, România reacţionează, mai întâi prin mediul academic. NATO şi SNSPA organizează, la Bucureşti, cea mai mare conferinţă de securitate din regiune, la care se va discuta despre situaţia siguranţei spaţiului atlantic.
Vor veni înalţi oficiali de la Cartierul General al NATO, reprezentanţi ai Uniunii Europene, oficiali din ministerele de apărare şi externe din Europa Centrală şi de Est, diplomaţi de carieră, dar şi reprezentanţi ai mediului academic, în perioada 28-30 septembrie 2017, la Bucureşti, în cadrul celei de-a doua ediţii a Bucharest Security Conference. Evenimentul, organizat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cu sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Apărării Naţionale şi a Cartierului General al NATO, este cel mai mare de acest tip din România şi printre cele mai importante din Europa Centrală şi de Est.
În cadrul conferinţei vor fi abordate cele mai stringente probleme vizând mediul de securitate Euro-Atlantic, cu accent asupra Europei Centrale şi de Est şi regiunii Mării Negre. Practic, evenimentul organizat de SNSPA confirmă rolul regional tot mai important pe care România îl are, contribuind, totodată, la dezvoltarea Parteneriatului strategic cu SUA. Reuniunea, la Bucureşti, a unor importanţi experţi şi decidenţi în domeniul securităţii şi apărării are loc la scurt timp după ce Rusia şi-a etalat capacităţile militare la graniţa NATO, în cadrul exerciţiului Zapad-2017. De amintit că, înainte de Zapad, NATO a adus în România câteva zeci de mii de soldaţi, pentru două exerciţii militare impresionante – Noble Jump şi Saber Guardian.
Printre participanţii la lucrările conferinţei de numără Sorin Ducaru (Assistant Secretary General, NATO), Ioan-Mircea Paşcu (Vice-preşedinte, Parlamentul European), Christopher Layne (Professor, University of Southern California), Teodor Meleşcanu (Ministrul Afacerilor Externe), Mugur Isărescu (Guvernatorul Băncii Naţionale), Excelenţa Sa Prinţul Radu.
În deschiderea Bucharest Security Conference, sub auspiciile Casei Regale a României, vor fi înmânate diplome de excelenţă unor personalităţi care au adus contribuţii importante la dezbaterea şi deciziile privind evoluţia mediului de securitate din regiune.
Bucharest Security Conference este organizată de către NATO Partnership Studies Center din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA), cu sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Apărării Naţionale şi a Cartierului General al NATO.
Alte zone de colaborare sunt legate de parteneriatul SNSPA-Atlantic Council, prin recent înfiinţatul Centru pentru promovarea Participarii si Democraţiei”.