În aceste momente, compania Termoenergetica este în plin proces de reabilitare a mai bine de 40 de puncte termice din Capitală. Lucrările vor dura vreme de un an și jumătate și au ca scop optimizarea procesului de aducere a agentului termic în caloriferele cetățenilor. Pentru a realiza întreaga operațiune, fostul RADET a apelat la licitații publice, prilej cu care s-a infiltrat zvonul potrivit căruia ar exista implicații rusești în efectuarea lucrărilor și cumpărarea mărfurilor.
La scurtă vreme după ce a apărut informația potrivit căreia ginerele lui Serghei Lavrov ar fi câștigat licitația lansată de Termoenergetica, am luat legătura cu surse de la Primăria Capitalei pentru a vedea care este adevărul:
„Termoenergetica a cerut lămuriri de la firmele care participa la licitație, pentru a afla dacă există legături rusești. Până la această oră, informațiile sunt complet false”, au declarat surse avizate din cadrul Primăriei, pentru CANCAN.RO.
Firma aparține de Primăria Capitalei și nu ar fi avut cum, din punct de vedere legal, să efectueze o astfel de colaborare. De ce? Pentru că atât Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, cât și cel care s-a căsătorit cu fiica sa, sunt pe „lista interzisă”, ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina.
(CITEȘTE ȘI: Când vine, de fapt, căldura în București. Termoenergetica a efectuat deja primele probe pentru consumatorii din Capitală)
Începând cu data de 15 noiembrie, Termoenergetica va deschide încă o licitație, chiar dacă are datorii consistente, pentru a remedia problema căldurii în Capitală, în special în Berceni.
„1.Centrală termică: lucrări de instalații termice, instalații automatizare, instalații contorizare, rezistență și arhitectură, instalații electrice, instalații sanitare, instalații de gaze naturale, instalații pentru aer de combustie (introducere aer de ardere și ventilare CT), instalație detecție noxe și avertizare seismică, evacuare gaze de ardere, lucrări pentru încadrarea CT în nivelul de zgomot și vibrații conform normelor în vigoare;
2. Rețele termice : lucrări de rețele termice, rezistență, drumuri”, se arată în textul licitației.
Compania încearcă să rezolve un sistem care are probleme de mai bine de 20 de ani și care ar fi trebuit rezolvat încă de la începutul mandatului lui Nicușor Dan, care critica fostul primar al Capitalei pentru că nu s-a implicat și spunea că el se va ocupa încă din prima lună, dacă va fi ales.
„Avem 1.000 de puncte termice în București. Berceniul este începutul, pentru că acolo am constatat că sunt cele mai vechi puncte termice, care n-au mai trecut printr-un proces de reabilitare de mai mult de 20 de ani. Într-unele din aceste puncte termice plouă peste instalații, este normal, în aceste condiții, să existe probleme cu furnizarea agentului termic. O furnizare fără probleme presupune optimizarea întregului proces, de la preluarea în rețeaua primară, la ajungerea lui în punctul termic de unde este distribuit în apartamente”, spune Claudia Crețu, șeful Termoenergetica.
(CITEȘTE ȘI: Când începe furnizarea de căldură în București, în 2023. Termoenergetica anunță că începe probele)