Reacția Patriarhului Daniel după modificarea acordului de Paște: ”Cea dintâi întristare este că…”

Publicat: 16/04/2020 | 12:32

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat, în urmă cu două zile, că de Înviere românii vor putea merge la biserică, sigur, cu anume restricții. A doua zi, anunțul nu mai era valabil. Același Vela și Patriarhul Daniel au modificat acordul, la intervenția președintelui Iohannis. Reacția Preafericitului: ”Cea dintâi întristare e că preoții se roagă fără credincioși”. (CITEȘTE ȘI: Trei partide cer demisia lui Marcel Vela: ”Trebuie să plece! Acum, nu mai târziu”)

Patriarhul Daniel a vorbit, la Catedrala Patriarhală, după citirea Sfintei Evanghelii, despre ce se întâmplă cu preoții în aceste zile de pandemie de coronavirus. Mai mult, Patriarhul Daniel a adresat un cuvânt de încurajare pentru credincioși, privați de Sfânta Împărătășanie, cerându-le să se roage mai des și să facă milostenie.

MARCEL VELA, DECLARAȚII DE ULTIMĂ ORĂ DUPĂ ACORDUL MAI-BOR: ”PENTRU A REVIZUI UNELE MĂSURI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE…”

”Primim, prin Sfânta Euharistie, și puterea de a răbda, și puterea sau curajul de a mărturisi credința în vreme de prigoană, în vreme de greutăți, în vreme de strâmtorare, în vreme de boală. în vreme de încercare. Așa cum spune părintele Dumitru Stăniloae, Sfânta Euharistie, care conține taina Crucii și a Învierii lui Hristos, este un izvor de putere duhovnicească, pentru a ne lupta cu patimile egoiste, de a ne lupta cu greutățile vieții. Este putere din puterea lui Hristos, cel îndelung răbdător, dar și biruitor asupra păcatului, asupra Iadului și asupra morții, prin Înviere. (NU RATA: COVID-19 ÎN ROMÂNIA. ÎNCĂ 15 PACIENȚI AU DECEDAT JOI! NUMĂRUL TOTAL, 387)

Sfânta Euharistie nu este un simplu ritual! Este întâlnirea cu Hristos. Noi primi ceva, Trupul și Sângele Domnului, și ne unim cu Cineva, cu Hristos. Scopul Euharistiei este unirea cu Hristos. Hristos, Domnul, ne dăruiește viața Sa.

Asta ne arată că în situațiile grele ale vieții, trebuie să sporim rugăciunea, rugăciunea Lui stăruitoare, numită, în Sinaxar, rugăciune mai presus de fire. Este modelul de rugăciune profundă, din toată ființa, când noi trecem prin necazuri, prin suferință.

MINSTRUL NELU TĂTARU A APROBAT CREȘTEREA NUMĂRULUI DE PERSOANE TESTATE PENTRU COVID-19

În această vreme de epidemie, cea dintâi întristare a bisericii este că preoții se roagă, în biserică, fără participarea fizică a credincioșilor. Dar, prin faptul că slujbele se transmit la radio, la televizor și pe internet, ei primesc, totuși, o consolare, o mângâiere. Și, prin aceasta, noi păstrăm taina bisericii, prin această rugăciune. Sigur, a fost greu în această perioadă, când credincioșii, în alți ani, se împărtășeau mai des, și se spovedeau, mai des, iar acum doar cei care îi cheamă acasă pe preoți să îi spovedească și îi împărtășească mai pot face acest lucru.

Chiar dacă nu ne putem împărtăși mai des cu Sfânta Euharistie, ne putem împărtăși mai des prin rugăciune, prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin ascultarea slujbelor bisericești și prin multe fapte de milostenie”, a spus Patriarhul Daniel.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult