În urma anunțului făcut, luni seară, cu privire la desfășurarea sărbătorilor religioase, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a reacționat. Reprezentanții au declarat că sărbătoarea Sfintei Parascheva nu este afectată, iar Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie va avea loc.
În acest an din cauza pandemiei și a ultimelor restricții anunțate, la pelerinajul de Sf. Parascheva o să poată participa doar ieșenii. Evenimentul care aduna anual mii de credincioși se va desfășura în condiții speciale. (CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT A FĂCUT ANUNȚUL! DOAR IEȘENII AU VOIE LA PELERINAJUL DE SFÂNTA PARASCHEVA! „SĂRBĂTORILE RELIGIOASE, NUMAI CU PARTICIPANȚI DIN ORAȘUL RESPECTIV”)
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunțat că ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei va avea loc, însă cu un număr redus de participanți.
„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași.
Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, potrivit Mediafax.
Ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat luni seară mai multe măsuri adoptate de CNSU, printre care și cele cu privire la sărbătorile religioase. (VEZI ȘI: NOI RESTRICȚII DURE PENTRU CAPITALĂ? DSP PROPUNE ÎNCHIDEREA RESTAURANTELOR ȘI INTERZICEREA EVENIMENTELOR PRIVATE CU MAI MULT DE 50 DE PERSOANE)
Astfel, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanți din localitatea respectivă.
„O alta decizie: referitor la organizarea sărbătorilor religioase, sunt permise numai celor cu domiciliul în localitatea unde se desfășoară, fără pelerini din alte localități. Riscul major nu este numai participarea, ci și pe durata transportului sau înapoi acasă”, a declarat Raed Arafat.