Liderul social-democrat folosește ocazia oferită de decizia CCR, care a declarat neconstiuțională ordonanța de urgență a Guvernului pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali, pentru a solicita liberalilor adoptarea rapidă a proiectului de lege în Parlament.
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, critică măsura Guvernului, de prelungire a mandatelor aleșilor locali prin OUG, care a fost declarată miercuri neconstituțională de CCR și solicită liberalilor să nu tergiverseze adoptarea legii, pentru că, altfel, toate deciziile de după 21 iunie vor fi în afara legii. Alegerile locale nu au putut fi organizate conform calendarului inițial, în contextul măsurilor instituite pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, potrivit gandul.ro.
„Pe 2 aprilie am depus un proiect de lege în Parlament privind prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor. La o săptămână distanță, tardiv și neproductiv, Guvernul a adoptat o ordonanță – aceasta fiind publicată pe 8 aprilie în Monitorul Oficial. Din cauza lor, CCR a declarat astăzi neconstituțională prelungirea mandatelor aleșilor local pe motiv de paralelism legislativ”, a comentat Marcel Ciolacu, într-o postare pe contul de Facebook.
„Mandatele aleșilor locali expiră pe 21 Iunie. Până la acea data Parlamentul TREBUIE să aprobe o lege care să prevadă atât #prelungirea mandatului aleșilor locali, cât și #data alegerilor, în conformitate cu decizia CCR. Vom corecta în Parlament și această prostie a PNL pentru a nu avea haos în administrațiile publice. Altfel, toate deciziile de după 21 iunie vor fi în afara legii. Dar, în același timp, îi avertizez atât pe președintele Iohannis, cât și pe cei din partidul său, să nu mai tergiverseze, să nu conteste iar legea! Pentru că le-ar face un rău direct românilor, dar și propriilor aleși locali!!!!”, avertizează liderul interimar al PSD.
Curtea Constituțională a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni. (VEZI ȘI: RALUCA TURCAN A RĂBUFNIT, DUPĂ CE A AFLAT DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE: ”ESTE O NEBUNIE!”)
Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constiituționale cu această prelungire.
CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament. Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, și acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică.