Impresarul Anamaria Prodan a criticat reactia dura a presei in Dosarul Transferurilor. Roscata se declara aproape de familiile celor condamnati la inchisoare si inclina "sa uite toate lucrurile urate care s-au intamplat".
Anamaria Prodan a postat pe Facebook un mesaj imediat dupa aflarea verdictului dat de judecatori in Dosarul Transferurilor.
Impresara spune ca ii iarta si este alaturi de ei, critica reactia opiniei publice la pronuntarea verdictului, dar spune si ca „Dumnezeu nu iarta si nu uita”.
„Nu sunt de acord cu aceste reactii dure aparute in cateva minute de la aflarea verdictului, in media romaneasca. Observ prea multa trufie si mult prea multa rautate in toate aceste remarci istete si parodice ale unor oameni care sustin ca vor sa faca dreptate, dar se ocupa de fapt cu ridiculizarea continua a fotbalului autohton. Mi se pare ridicol sa denunti coruptia unor oameni implicati in fotbal in timp ce hranesti in tine, cu argumente sofisticate, coruptia sufleteasca. Sincer, nu cred ca te poti bucura in aceste momente de lacrimile unor familii distruse, carora personal, le impartasesc durerea si incerc sa le fiu alaturi, macar de la distanta. Pana la urma, suntem oameni, iar astazi, dupa pronuntarea instantei, inclin sa uit toate lucrurile urate care au existat intre noi. Din pacate, in viata, platesti pentru ceea ce faci si tot din pacate, Dumnezeu nu uita si nu iarta. Ma incearca insa un sentiment de tristete cand vad un cor de reactii ale unor oameni care intampina aceasta zi cutremuratoare cu un ocean de platitudini, de recomandari si de clisee justitiare, oferindu-ne o demonstratie de cinism care transforma metodele folosite de comunisti in urma cu zeci de ani, intr-o amintire duioasa. Eu nu ma pot bucura de aceasta zi care inseamna un moment dificil si trist pentru fotbalul romanesc, dar viata merge inainte, cu secventele ei mici si episoadele ei meschine. Deasupra tuturor este insa un Dumnezeu care ne vegheaza si care nu iarta, nu uita”, a spus Anamaria Prodan.
Dosarul Transferurilor, un caz care se judeca din 2008
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.
In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori, inclusiv pe Mihai Stoica.
Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care, in 12 noiembrie 2012, a dispus pedepse intre si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.
Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care, in 20 mai 2013, a decis sa trimita dosarul, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucuresti, aceasta luand, marti, o decizie definitiva.
R.N.