Râzi cu lacrimi! Ce perle au putut să scoată absolvenții claselor a XII-a la examenul de Bacalaureat

Publicat: 04/07/2024 | 13:53
Perle la Bacalaureat/foto: Getty Images

Cele mai memorabile perle de la examenul de Bacalaureat din 2024 în Limba și Literatura Română au provocat uimirea profesorilor prin conținutul lor neașteptat și surprinzător. Iată ce au putut scrie elevii!

În data de 1 iulie 2024, absolvenții claselor a XII-a au susținut examenul de Bacalaureat la Limba și Literatura Română, având la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. La al treilea subiect, variabil în funcție de profil, elevii au fost solicitați să redacteze un eseu despre particularitățile nuvelei „Moara cu Noroc” sau să realizeze caracterizarea detaliată a unui personaj.

Citește și: RÂZI CU LACRIMI! CE A PUTUT SĂ SCRIE UN ELEV DE CLASA A VIII-A LA EVALUAREA NAŢIONALĂ: „NU ȘTIM DE CE E MOALE, POATE NU E MOALE”

Ce perle au scris elevii de clasa a XII-a la Bacalaureat

În data de 1 iulie 2024, sute de mii de elevi au participat la examenul de Bacalaureat la Limba și Literatura Română. Ca în fiecare an, la al treilea subiect, elevii au fost provocați să redacteze un eseu. Se pare că nuvela „Moara cu Noroc” a pus mari dificultăți elevilor, care au încercat să găsească explicații ingenioase pentru a justifica necunoașterea operei literare, oferind astfel perle surprinzătoare pe foaia de examen.

Profesorii au afirmat că subiectele au fost accesibile, însă chiar și în aceste condiții, au apărut câteva perle la Bacalaureatul din 2024 care au captat atenția. Chiar și corectorii au fost surprinși de conținutul acestora. Unii absolvenți au recunoscut că nu au studiat în mod adecvat nuvela solicitată în examen. Pe de altă parte, alți elevi au comis erori gramaticale considerabile.

S-au înregistrat răspunsuri amuzante și la primul subiect, unde elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza textului „O vizită la Tudor Arghezi” din volumul „Amintiri și portrete literare”.

„Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”, „Scriitorului îi e frică de Arghezi, așa că îi ia flori ca unei femei”, „Musafirul e întrebat că ce critică. Că dacă nu-i place să scrie…?”, „O trăsătură a musafirului este speriat de bombe”, „“Împrejurare” e din familia lexicală a cuvântului jur. Are sensul de a fi împrejur”, „Autorul este surprins că Tudor Arghezi nu e un boșorog târât în baston”.

„La Moara cu Noroc își făceau veacul doi porcari- Mână Ruptă și Boul”. Corect este: Buză Ruptă și Săilă Boarul.”, „Notațiile autorului au rolul să știe actorii ce să facă în casa lui Chirilă”, „Autorul a vrut să se comporte mut. Dar, la o întrebare, a devenit vorbitor”, „Prozatorul Tudor Arghezi are o concluzie impertinentă, că criticul tânăr nu se pricepe”,  sunt doar câteva dintre perlele scrise de absolvenții claselor a XII-a la examenul de BAC.

Citește și: IREAL CE A SCRIS ACEST ELEV DIN BUCUREȘTI, LA PROBA DE LIMBA ROMÂNĂ DE LA BACALAUREAT: „E MAI IMPORTANT PENSATUL ȘI TUNSUL”