În data de 4 martie, elevii au susținut simularea probei de Limba română de la Bacalaureat. Liceeni au avut de ales între operele lui Lucian Blaga și Ion Barbu, însă unii dintre eu părăsit sala imediat cum au văzut subiectele. O tânără nu a știut nici măcar numele poeziei, reușind să ofere cea mai tare ”perlă”.
La BAC 2024, la proba de Limba română, 20.000 de elevi de clasa a XII-a din cei 146.000 nu s-au prezentat la examen. În plus, cinci au fost dați afară, după ce au fost prinși încercând să copieze. Profesorii se așteaptă la note proaste în toată țara, însă rezultatele vor fi anunțate abia în data de 15 martie. Liceeni nu nemulțumiți de faptul că lucrările vor fi corectate digital și cer ministerul să revină la metoda clasică de verificare.
La subiectul al III-lea al simulării de BAC la Limba Română, elevii au avut de redactat, în funcție de profil, un eseu despre o poezie de Lucian Blaga (”Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”) sau Ion Barbu (”Riga Crypto şi Lapona Enigel”). Aceste două opere emblematice în literatura română le-au creat probleme liceenilor. Unii dintre ei nu au reușit să rețină nici măcar numele poeziilor, potrivit Observator.
Elev: Am avut Lucian Blaga, să facem un eseu și am scris Corona.
Reporter: Cum s-a numit poezia?
Elev: Eu nu strivesc corola de lumi.
Reporter: Ştii că nu aşa se numeşte, nu?
Elev: Da, asta e.
Reporter: Cum se numea poezia?
Elev: Poemele lumii parcă.
Timpul de rezolvare pentru subiecte a fost de trei ore, însă mulți elevi au preferat să părăsească sala de examen mult mai repede. După ce și-au dat seama că nu știu ce să scrie, au preferat să lase pixul jos. În același timp, unii dintre liceeni au explicat că nu au luat simulările prea în serios pentru că aceste rezultate nu contează, de fapt. Astfel, profesorii cred că rezultatele nu vor fi prea satisfăcătoare.
„Sunt și copii care nu au scris nimic la eseu. S-ar putea că în țară rezultatele să fie slabuţe. Sigur că dificultatea va ţine de înțelegerea textului, sunt cuvinte greu de înțeles. Nu le place poezie pentru că nu au fost învățați să le placă poezia.”, a precizat Ionela Neagoe, profesor de Limba română.