„Războiul” căpșunilor. „Nu trebuie să ai studii de specialitate”
Căpșunile dulci și parfumate au început deja să fie recoltate în fermele producătorilor din țară. Deși anul acesta prima recoltă a întârziat cu cel puțin o săptămână din cauza vremii, prețurile pornesc de la aceeași sumă ca în anii trecuți. Circa 20 de lei costă un kilogram de fructe delicioase, adică dublu față de cele aduse din import.
Însă, pentru că prețul este deja mare, unii producători compensează prin livrările la domiciliu, care, surprinzător, curg pe bandă rulantă… Un cuplu de tineri din Dolj, de pildă, livrează direct la porțile clienților căpșuni bio, aflate la prima recoltă de primăvară. Au contract şi cu un mare lanţ de supermarketuri.
„Nu întotdeauna ce este ieftin este şi bun. Noi nu producem intensiv sau super-intensiv, folosim foarte mult gunoi de grajd, materie organică şi noi nu avem încă cultura aceea să producem tone, tone, şi ale noastre sunt sănătoase nu sunt folosite îngrăşăminte”, spune Cosmin Tiparu, producător.
Prețul e dublu, dar gustul face diferența
Din această fermă din comuna Breasta, Dolj pleacă zilnic zeci de pachete cu căpșuni proaspete, cultivate în 6 solarii încălzite. Cosmin și Felicia, doi soți entuziaști, și-au extins afacerea în plin lockdown, când nevoia românilor de fructe proaspete a crescut și vânzările micilor producători. Cei doi livrează doar în Craiova și în zonele limitrofe, astfel că au început deja să facă liste de așteptare pentru clienții nerăbdători. (CITEȘTE ȘI: UN STUDENT DE LA AGRONOMIE DĂ LOVITURA CU O PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI)
„Pe lângă că sunt autohtone şi cel mai bine ar fi să mâncăm produsele noastre româneşti – de asta suntem români – nu sunt tratate, sunt mai naturale”, spune Felicia. Prețul unui kilogram de căpșuni proaspete, livrat direct la ușă, începe de la 20 de lei. O sumă acceptată de clienți, mai ales de cei care stau mai departe de piețe și supermarketuri. Sunt la preţ dublu faţă de cele din import, dar gustul face diferenţa. Şi specialiştii spun că diferenţa de gust se observă imediat.
Specialiștii dau verdictul
„Diferenţa este vizibilă, nu trebuie să ai studii de specialitate, din moment ce ai gustat îţi dai seama că fructele româneşti au gust şi aromă, în comparaţie cu cele din import care au aspect comercial deosebit, dar la capitolul gust sunt pe locul 2”, spune Ion Gavrilescu, reprezentant Direcţia Agricolă Dolj.
Suprafaţa cultivată cu căpșuni în judeţul Dolj a ajuns acum la 105 hectare. A crescut de la an la an, odată cu cei care au venit din străinătate, unde au muncit la fermele de acolo şi au învăţat cum se cultivă căpşunile. (NU RATA: BĂTĂLIA GÂNDACILOR. CUM „ASMUT” FERMIERII DIN DOLJ PRĂDĂTORII ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.