„Războiul” bradului de Crăciun din Bacău. „Nici nu zici că vin sărbătorile”
Municipalitatea băcăuană a decis ca, în locul bradului natural, amplasat, în fiecare an, în Piața Tricolorului, să monteze un stâlp îmbrăcat în cetină, stâlp pe care unii dintre băcăuani l-au botezat deja ”Coloana lui Viziteu”. A apărut și un grup de inițiativă, care face chetă pentru un brad de Crăciun adevărat.
Băcăuanii s-ar fi așteptat ca, după succesul de la alegerile locale, primarul să le ofere în dar – în semn de respect și de bucurie – un brad care să le mai schimbe starea de spirit.
„O instalație pe un par”
Nu a fost chiar așa. Piața Tricolorului, așa cum este cunsocută zona din centrul Bacăului, acolo unde în fiecare an era amplasat Bradul de Crăciun, a rămas goală.
”Totul e trist. Până și Alecsandri e trist (statuia lui Vasile Alecsandri era și ea în centrul atenției când băcăuanuii aveau brad). Au montat o instalație pe un par, pe post de brad, și gata. Nici nu zici că vin sărbătorile”, spune Florin Mardare, un băcăuan care obișnuia, an de an, să meargă în centru pentru a se bucura, împreună cu cei doi copii, de spiritul Crăciunului. (VEZI AICI: CUM ARATĂ BRAZII DE CRĂCIUN AI VEDETELOR)
Începuse și în Bacău o tradiție, pe 5 decembrie se aprindea Bradul de Crăciun, dar anul acesta nu a mai fost să fie. În loc de simbolul Crăciunului, administrația locală a anunțat că va monta un brad electric, pe care îl va pune în funcțiune pe 10 decembrie, dar ….nimic.
”Pentru că circulă tot felul de informații contradictorii, facem precizarea că bradul de Crăciun se va monta pe data de 10 decembrie.
Am preferat, anul acesta, să nu mai tăiem brad din pădure, prin urmare, vom monta unul cu joc de lumini, produs la Elba Timișoara. Are înălțimea de 8 metri și va fi plasat în fața copertinei luminoase din Piața Tricolorului”, anunța primarul Lucian Viziteu la începutul lunii decembrie.
COVID vs. brad?
Ulterior a apărut un brăduț în fața ”Prefecturii”, iar unii dintre băcăuani au crezut că e însuși „Bradul”, dar aveau să fie dezamăgiți. Nu era ”bradul electric” promis de administrație.
”Aș putea să cred că s-a evitat montarea unui brad mare în piațetă pentru a respecta distanța socială, dar la catedrală au închiriat un patinoar, unde merge multă lume. Acolo, nu sunt reguli pentru combaterea COVID-ului?”, se întreabă Maria Florea, o bunică ce se bucura împreună cu nepoții, pe 5 decembrie, de aprinderea bradului.
„Unde sunt luminile de anul trecut?”
Nici în Parcul Cancicov, cel mai mare parc din Bacău, nu a fost pusă nicio instalație. (NU RATA: BIANCA DRĂGUȘANU, “LA VÂNĂTOAREA” BRADULUI PERFECT DE CRĂCIUN)
Daniela Ionela a căutat Bradul de Crăciun în parc: ”M-am dus și în parcul Cancicov să văd dacă acolo e bradul, dar nici măcar luminițe nu au pus. Nimic! Dar nimic???? Economisește pentru referendum ?! De asta avem noi acum nevoie!!!. Totuși sunt sărbătorile, nu credeți că avem nevoie și de un pic de recreație??
Unde sunt luminile de anul trecut? Deja suntem așa de jos cu moralul, cu sănătatea, un pic pace cred că meritam! E primul an în care Bacăul de sărbători arată atât de jalnic!”
”Să punem mână de la mână…”
Așa se face că un grup de băcăuani a luat inițiativa. ”Să punem mână de la mână să ne cumpărăm un brad”– au scris cei cu inițiativă, pe internet.
Bradul de Crăciun e un simbol al creștinismului, un simbol divin, atât prin forma sa triunghiulară care amintește de Sfânta Treime, cât și prin faptul că nu își pierde niciodată frunzele și culoarea. Este, ca o metaforă, nemuritor. Astfel, în anumite zone ale țării, la nașterea cuiva se planta un brad în curte. Despre acesta se credea că preia necazurile și suferințele omului.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.