România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a anunţat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina.
Aceeași solicitare a fost făcută de Polonia și Țările baltice, potrivit CNN. Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o „amenințare pentru întreaga Europă”.
„Agresiunea generalizată a Rusiei reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și pentru toate țările NATO, iar consultările NATO privind consolidarea securității aliaților trebuie inițiate pentru a pune în aplicare măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării aliaților NATO”, a declarat premierul estonian.
Articolul 4 al Tratatului NATO prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.
În conformitate cu articolul 4 din Acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.
Ucraina nu este membră a NATO. Cu toate acestea, Rusia a cerut ca NATO să se angajeze să nu admită niciodată Ucraina în cadrul Alianței, lucru pe care membrii NATO l-au respins, invocând politica „ușilor deschise” a Alianței.
Sursa foto: Profimedia