Răsturnare de situație! Încă un medic din Pantelimon este suspectat de practici fatale. Ce metodă aplica pacienților
Procurorii fac progrese în ancheta ce vizează dosarul de la Sfântul Pantelimon, în cadrul căruia două doctorițe sunt acuzate că au scăzut intenționat doza de noradrenalină pacienților, lucru care le-a provocat decesul. Ei bine, anchetatorii au descoperit încă un medic român care ar fi aplicat practici fatale pentru bolnavi.
O anchetă amplă se desfășoară la spitalul Sfântul Pantelimon din București, în urma unor acuzații grave făcute de mai mulți angajați ai instituției. Scandalul a izbucnit în luna aprilie, iar de atunci au ieșit la iveală mai multe detalii tulburătoare cu privire la doi medici – Maria Alexandra Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare. Cele două au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în data de 8 august. Acum, la câteva zile distanță, au apărut detalii despre un alt medic implicat.
Citește și: Ce înseamnă dacă pacienții din Sf. Pantelimon au o pătură neagră pe pat. Detalii macabre din anchetă
Ce practici fatale avea medicul suspect de la Sfântul Pantelimon
Anchetatorii continuă cercetările în dosarul de la spitalul Sfântul Pantelimon. Marți, 13 august, va fi audiată și Florina Pompilian, șefa Secţiei ATI. Între timp, ies la iveală noi detalii macabre. Oamenii legii au descoperit un alt medic, fost angajat al spitalului, care ar fi practicat metode asemănătoare cu cele folosite de Maria Miron, cea pe care asistenții au poreclit-o „Doamna cu coasa”.
Medicul Victor P. este suspectat că, la rândul lui, ar fi redus brusc doza de noradrenalină a pacienților și a diminuat puterea de ventilare. Mai mult decât atât, acesta folosea și o altă metodă a sa prin care decupla imediat de la aparate persoanele care mureau în urma celorlalte practici aplicate.
În mod normal, medicii sunt obligați să mențină pacienții la aparatele de suport și să le administreze toate substanțele vitale pe o durată de două ore de la momentul în care aceștia își pierd viața.
Ei bine, unul dintre martorii anchetatorilor a indicat că demersul nu era respectat de către Victor P., un fost cadru medical angajat al spitalului Sf. Pantelimon. Acesta a detaliat metodele folosite de medic și împrumutate de cea denumită „Doamna cu coasa”.
„Pacientul era deconectat de la toate aparatele de suport vital și de administrare a medicației, detubat, cateterul venos central detașat, sonda urinară şi sonda nazo-gastrică detașate și a fost etichetat pentru a fi depus la morgă. Pacientul era mutat apoi pe un brancard și ținut pe salon cele două ore conform protocolului. Între timp, patul eliberat era ocupat de o altă admisie din UPU sau altă secție.
Martorul a mai menţionat că nu a experimentat această situație de reducere bruscă la 1 ml/h de la valori foarte mari (peste 15ml/h) a ratei noradrenalinei decât cu dna dr. Miron Maria și anterior cu un alt medic pe nume P. Victor, care nu mai lucrează în Spitalul Pantelimon din anul 2023. Și în cazul dr. P. Victor, procedura era identică în sensul că reducerea o făcea personal, nu le cerea asistenților să o facă. Şi în cazul acelui doctor asistenții procedau la fel cum o făceau şi în cazul inculpatei Miron Maria.”, se arată în consemnările procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, potrivit Știri pe Surse.
Citește și: Dosarul Pantelimon. Ce ascundea una din doctorițe acasă, e dovada pe care procurorii o așteptau