Două motive majore îi împiedică pe mulţi iubitori de pisici să crească un exemplar în locuinţă: alergiile şi părul lăsat în urmă. Ambele merg mână în mână, aşa că, dacă iubiţi pisicile şi vreţi şi o viaţă fără alergii puteţi alege rasele care nu lasă păr. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă o listă al celor mai cunoscute rase de pisici care nu năpârlesc.
Rase de pisici care nu lasă păr. 1. Rasa Siberiană.
Ajunge la maturitate în aproape cinci ani, iar femelele sunt mai mici decât masculii. Pisica din rasa Siberiană are un corp foarte musculos, cu spatele arcuit uşor mai sus decât nivelul umerilor. Blana este lungă, fiind formată din trei părţi. Părul de pe umeri, omoplaţi şi piept ar trebui să fie gros şi puţin mai scurt decât pe restul corpului. Textura blănii diferă de la aspră la moale, în funcţie de culoare. Pisica din rasa Siberiană are o personalitate foarte puternică şi doreşte tot timpul să fie alături de stăpânii ei. Nu sunt genul de pisici care să lenevească toată ziua.
Rase de pisici care nu lasă păr. 2. Rasa Albastru de Rusia
Este orginară din zona portului Arhanghelsk, situat la 250 de kilometri de Cercul Arctic. O caracteristică importantă este culoarea ochilor: sunt, fără excepţie, verzi, la maturitate. La puii mai mici de patru luni, ochii sunt galbeni. După această vârstă, capătă un cerc verde în jurul pupilei. Pe măsură ce pisica se maturizează, ochii devin verzi intens, amplificând culoarea argintie a blănii. Ochii sunt rotunzi, larg deschişi şi puţin înclinaţi în colţurile superioare. Blana este dubla. Poate fi întâlnită într-o singură culoare şi un singur model: gri-albastru. Blana este deasă, dar cu puţin puf, necesitând periere o dată pe săptămână.
Rase de pisici care nu lasă păr. 3. Rasa LaPerm
În general au părul creţ, dar unii pisoi se pot naşte fără păr. Pisicile LaPerm sunt afectuoase, dar şi foarte active. Caută compania oamenilor şi vor mereu să ştie ce se întâmplă în jurul lor. Părul care formează blana acestei pisici prezintă gradul maxim de încreţire pe partea de dedesubt a corpului, în zona gâtului şi la baza urechilor. Părul lung este completat, în general, de o coadă ondulată şi stufoasă. Blana este moderat de moale ca textură şi are un aspect ciufulit. Prima pisică LaPerm s-a născut într-un grajd în Oregon.
Rase de pisici care nu lasă păr. 4. Rasa Devon Rex
Pisica Devon Rex este o rasă care s-a dezvoltat acum 50 de ani. Denumirea ei vine de la numele oraşului Devon, din Anglia. Pisica Devon Rex are blana creaţă sau ondulată. Îi place sa stea împreună cu stăpânii şi să se joace. Are nevoie de puţină îngrijire: doar să fie spălată. Ocazional, urechile necesită curăţire. Rasa Devon Rex are o blană distinctivă, ondulată, care năpârleşte mai mult când este pui. Blana poate avea mai multe nuanţe, pete şi diverse culori.
Rase de pisici care nu lasă păr. 5. Rasa Bengaleză
A fost recunoscută ca rasă pe plan internaţional în anul 1986, iar din 1991, popularitatea ei a început să cucerească lumea întreagă. Are blana scurtă, moale, dar durabilă şi ornată cu modele pătate sau marmorate. Culoarea de fond a blănii variază între gri strălucitor, auriu, roşcat sau culoarea nisipului. Sunt pisici de talie medie spre mare, care cântăresc între 3 şi 7 kilograme. Sunt puternice, atletice, dar destul de blânde.
Rase de pisici care nu lasă păr. 6. Rasa Javaneză
Pisicile javaneze sunt asemănătoare cu siamezele. Au corpul alungit, zvelt şi elegant. Blana lor are o lungime medie, excepţie făcând coada, unde blana este lungă. Spre deosesbire de alte rase, Javaneza are un singur strat de blană. Aceasta are un aspect lucios, iar la atingere este mătăsoasă. Odata cu înaintarea în vârstă, blana se închide la culoare. Sunt pisici active, jucăuşe, inteligente şi afectuoase.
Rase de pisici care nu lasă păr. 7. Rasa Peterbald
Peterbald este o pisică de mărime medie, cu corp suplu şi picioare lungi. Coada este lungă şi subţire. Pisicile Peterbald sunt împărţite în mai multe categorii, ţinând cont de prezenţa părului, precum şi de lungimea şi textura acestuia. Varianta „Ultra bald” include pisici care se nasc fără păr şi nu le creşte deloc de-a lungul vieţii. Acestea nu au nici măcar sprâncene sau mustăţi. Varianta „Chamois” reuneşte pisicile Peterbald care au cel putin 90% din suprafaţa corpului fără păr, în timp ce, în varianta „Velour”, pisicile pot avea corpul acoperit de o blană fină cu o lungime de maxim un milimetru. Peterbald este o pisică extrem de inteligentă şi activă. Nu sunt agresive şi nu zgârie.
Rase de pisici care nu lasă păr. 8. Rasa Cornish Rex
Este asemănătoare cu rasa Devon Rex. Părul moale al pisicii Cornish Rex formează valuri uniforme pe corpul ei, foarte apropiate de piele. Aceste valuri se întind din vârful capului, continuă pe spate, pe laterale, pe şolduri şi se termină în vârful cozii. Îngrijirea pisicii din rasa Cornish Rex este foarte simplă: câteodată este de ajuns să daţi cu mâna peste blana ei. Urechile trebuie curăţate săptămânal. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o litieră murdară le va face să îşi caute alte locuri în casă pentru a-şi face nevoile.
Rase de pisici care nu lasă păr. 9. Rasa Donskoy
Pisica din rasa Donskoy este urmarea unei mutaţii naturale. Este o pisică de talie mijlocie, cu o constituţie musculoasă. Corpul acestei pisici este acoperit de numeroase riduri ale pielii. Puful care îi acoperă corpul este de diferite culori si modele. Este o pisica jucăuşă, energică şi inteligentă, care se înţelege bine cu alte animale de companie. Chiar dacă nu are blană, are nevoie de o îngrijre specială. Puful care îi acoperă corpul trebuie şters zilnic cu o cârpă uşor umedă, pentru a îndepărta sebumul de pe piele.
Rase de pisici care nu lasă păr. 10. Rasa Sfinx
Blana pisicilor din rasa Sfinx se reduce, pe cea mai mare parte a corpului, la un puf fin. Mustăţile sunt aproape inexistente, iar pielea are cute. Sfinxul reuneşte trăsături opuse esteticii clasice ale felinelor. Are un apetit alimentar până la de trei ori mai mare decat o pisică normală. Surplusul nutriţional o ajută la menţinerea unei temperaturi constante a corpului. Dieta ei trebuie să conţină constant carne, un aliment important pentru menţinerea în formă. Pisica Sfinx trebuie spălată săptămânal, deoarece sebumul secretat de piele nu poate fi absorbit de blană.